Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
11 964
reaktioner idag

Piratpartiet: "Riv omedelbart upp det svenska datalagrings- direktivet!"

"Piratpartiet är i dag det enda politiska partiet i Sverige som inte behöver slå knut på sig själv för att försöka försvara stöd för eller flathet inför EU:s datalagringsdirektiv", skriver Anna Troberg från Piratpartiet.

Anna Troberg, Piratpartiet

EU-domstolen har ogiltigförklarat EU:s datalaringsdirektiv med hänvisning till att det "innebär ett omfattande och särskilt allvarligt intrång i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter". Det är ett oerhört glädjande besked som stödjer den linje Piratpartiet hela tiden haft i frågan.

Den datalagring som sker i enlighet med datalagringsdirektivet är en kränkning av den personliga integriteten. Människor som inte är misstänkta för allvarliga brott ska inte behandlas som potentiella brottslingar och få information om position och kommunikation slentrianlagrad.

Att ditt privatliv är värdefullt är dock ingenting som de flesta svenska partier bryr sig nämvärt om. 2012 röstade Sveriges riksdag för en implementering av EU:s datalagringsdirektiv. Beslutet föregicks av systematisk skräckpropaganda från regeringen och en förbluffande flathet från oppositionen.

Regeringen hävdade genom hela processen att datalagringsdirektivet var helt nödvändigt för att stoppa terrorism och organiserad brottslighet. Påståenden som backades upp med föga annat än vilda antaganden, medan väl grundad kritik om att direktivet stred mot grundläggande mänskliga rättigheter och Europakonventionen glatt viftades bort.

Oppositionen tvingade först fram en minoritetsbordläggning som sköt fram beslutet ett år. Det året hade man kunnat ägna åt opinionsarbete mot direktivet, men istället sjabblade man helt bort det genom att lägga fokus på annat. Några bleka inspel dagarna före omröstningen var, som väntat, inte nog för att förändra något.

Centerpartiet förtjänar ett specialpris i denna politiska fars. Partiet valde nämligen att helgardera sig genom att tycka och göra allt. Man har sagt sig vara emot direktivet både i EU och i Sverige. Ändå har partiet lyckats rösta både för och emot direktivet i ett närmast episkt exempel på politisk obeslutsamhet.

I och med EU-domstolens beslut om att ogiltigförklara datalagringsdirektivet finns det i dag inget för svenska politiker att gömma sig bakom. De kan inte längre skylla på att EU tvingar Sverige att lagra information om var du befinner dig, dina mobilsamtal, sms eller mejl. Nu kommer de inte längre undan med fina ord. Nu måste de antingen komma ut ur garderoben som de övervakningsvurmare de är eller visa i konkret handling att de menar vad de säger när de kritiserar massövervakningen.

Piratpartiet är i dag det enda politiska partiet i Sverige som inte behöver slå knut på sig själv för att försöka försvara stöd för eller flathet inför EU:s datalagringsdirektiv. Medan andra partier antingen välkomnat Storebror, fokuserat på annat eller helt enkelt inte lyckats bestämma sig vilket ben de ska stå på, så har Piratpartiet konsekvent och fokuserat stått upp för din rätt till ditt privatliv.

EU-domstolens beslut skapar inte social mediapanik i våra led. Vi säger det vi alltid har sagt: Respektera människors privatliv och riv omedelbart upp den svenska implementeringen av datalagringsdirektivet!

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Bör Sverige riva upp datalagringsdirektivet nu?

Mer:

Piratpartiet: "Skaffa dig en åsikt och stå för den, Federley"