Söndag 1 Aug
Stockholm

Jonas Rosell: "För sista gången; snälla sluta skuldbelägga kvinnor!"

Jonas Rosell, gymnasiestudent och feminist
Jonas Rosell, gymnasiestudent och feminist. Foto:

"Tallink Siljas talesmans kommentar är inget unikt yttrande. Vi har hört samma visa otaliga gånger förut. Men det gör ont. Det gör så fruktansvärt ont varje gång att få se kvinnorna ta smällen", skriver Jonas Rosell, gymnasiestudent och feminist.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jonas Rosell är 18 år, född i Uppsala och studerar sista terminen på journalistikprogrammet på Rosendalsgymnasiet. Jonas beskriver sig själv som stolt feminist.

Igår avslöjade Kalla fakta att antalet anmälda våldtäkter på kryssningar iÖstersjön ökat avsevärt de senaste åren. Jag fick idag reda på nyheten genomTV4 som rapporterade om inslaget. Rubriken jag möttes av var Tallink Siljastalesman tycker att ansvaret ligger hos passagerarna själva”. Bra! tänkte jagsom hade förutspått att kritiken skulle riktas mot kryssningsfartygens egnasäkerhet eller något liknande. Äntligen någon mer som vågar påpeka att det ärden rådande mansvåldkulturen i samhället som bär ansvaret för den härutvecklingen. Istället möts jag av ett slag i magen. “Kvinnor måste tänka påhur mycket de dricker. De vet vad det kan leda till”. All luft går ur mig. Änen gång.

Det säger väl en hel del om hur pass påtaglig den patriarkala strukturen äri samhället idag. Jag känner verkligen hur jag nästan kan ta på den. Inget somhelst ifrågasättande emot männens agerande. Det känns nästan som att det ärgivet att män inte kan kontrollera sina begär och ansvaret lyfts på någotmärkligt vis från deras axlar. Istället ska kvinnor överta och bära ansvaretför att sedan skuldbeläggas när det gått snett. Den här verkligheten och hurpass utbredd den är i samhället skrämmer mig. Den passivitet som råder blandmånga politiker och vuxna skrämmer mig. Det skrämmer mig hur den här bilden avmän motvilligt blir allt mer accepterad.

Det finns en anledning till att mörkertalet bland våldtäkter är så stortoch jag tror skuldbeläggningen på kvinnan spelar en stor roll. Hur ska vi kunnauppmuntra kvinnor att berätta, om följdfrågan ska vara ”Hur klädde du dig? Vardu påverkad av alkohol?” Som om hon har gjort något fel. EnligtBrottsförebyggande rådet anmäls endast 10-20 procent av alla sexualbrott iSverige. Det har gått upp för mig hur pass försvarslös en kvinna är i ettvåldtäktsmål när det är så få män som faktiskt fälls för domen. Allas likavärde inför rätten är ett skämt. Det är dags att lägga ansvaret på mannen. Menvi måste se det på ett mer nyanserad perspektiv. Varför våldtar många män? Vadbottnar det sig i? För vi kan väl inte på allvar tro att män våldtar avnaturen? Även om många (män) vill poängtera att alla män inte våldtar så är detfortfarande för många som gör det.

Tallink Siljas talesmans kommentar är inget unikt yttrande. Vi har hört sammavisa otaliga gånger förut. Men det gör ont. Det gör såfruktansvärt ont varje gång att få se kvinnorna ta smällen. Jag tyckerverkligen det är dags att vi tar och synar denna struktur vi har i samhället påallvar. En struktur som många av oss kan ta på. Ja, jag kan banne mig kännaden! 

Låt oss en gång för alla göra upp med det patriarkala samhället och sluta skuldbelägga kvinnor!  

Jonas Rosell, gymnasiestudent och feminist

Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela