Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Att vara för en human flyktingpolitik är en självmotsägelse"

"Totalt sett landar Sverige på hittills 20 fällande avgöranden av FN:s kommitté mot tortyr och med den politiska bakgrund och historia som finns att tillgå tycks det klarlagt att en human flyktingpolitik enbart är tomma ord som inte blir mer sanna för att de upprepas in absurdum i valrörelse efter valrörelse, i politisk propaganda efter politisk propaganda", skriver fyra representanter för flyktingarna.se.

De senaste dagarna har vi uppmärksammats på fallet kring Ghader Ghalamere som fått avslag på sin asylansökan och som polisen under torsdagen försökte att utvisa. Ghader lyckades stoppa deportationen tillfälligt genom att göra motstånd med hjälp av aktivister. Det verkställighetshinder som inkom i samband med detta avslogs och Ghader sitter just nu förvarstagen på förvaret i Gävle i väntan på nytt försök till utvisning.

Småbarnspappan Ghader är i skyddsbehov men han kommer alltså att utvisas om inget görs. Var är politikerna nu när hyllningskören efter en tillfälligt stoppad aktion har tystnat?

Det finns en tragisk självmotsägelse i att säga sig vara för en "human flyktingpolitik", vilket riksdagspartier under många år har sagt sig vara. I en intervju 1998 pratar Göran Persson om att Sverige ska vara ett generöst och öppet land. I valrörelsen 2002 pratade Folkpartiet om att ge förföljda människor en fristad. 2006 stod det i Moderaternas valmaterial att flyktingarnas rätt till en fristad är självklar och i valrörelsen 2010 pratade Socialdemokraterna om att vi måste ta strid för en human flyktingpolitik.

2014 befinner vi oss mitt under en valrörelse där Moderaterna säger att "Sverige ska vara ett land präglat av en generös och human asylpolitik" och där Socialdemokraterna i sitt partiprogram skriver att "Sverige ska erbjuda en trygg fristad åt människor som tvingas fly från förföljelse och våld."

Fakta kvarstår dock att UNHCR riktar kritik mot Sverige som mellan år 2002 och 2014 har fällts 12 gånger för brott mot konventionen om tortyr.

Totalt sett landar Sverige på hittills 20 fällande avgöranden av FN:s kommitté mot tortyr och med den politiska bakgrund och historia som finns att tillgå tycks det klarlagt att en human flyktingpolitik enbart är tomma ord som inte blir mer sanna för att de upprepas in absurdum i valrörelse efter valrörelse, i politisk propaganda efter politisk propaganda.

En flyktingpolitik kan endast vara human när den gör sig själv obsolet, när den öppnar gränser och vägrar gå med på att mänskliga rättigheter ska avgöras av ditt medborgarskap. När den vägrar gå med på den rasistiska konstruktion som en nationalstat till syvende och sist är.

Det här är en uppmaning och ett upprop för tillsättandet av en oberoende asylkommission oavsett utgången i höstens europaparlaments- och riksdagsval.

För Ghader, Amina, Ali, Adel, Arif, Armin, Huda, Nour, Hamid, Jaamel, Massieh, Majeed, Zabihullah, Hassan, Omar, Murad, Dieudonné och för alla de vars namn teckenbegränsning inte tillåter att vi nämner. De är inte enskilda fall som gått snett i kampen för en human flyktingpolitik, dem är människor vars liv ödelagts till följd av inbyggda systemfel i svensk migrationspolitik. 

Redaktionen för flyktingarna.se genom
Foujan Rouzbeh
Hjalte Lagercranz
Staffan Lundgren
Per Holfve

Håller du med skribenterna?

Mer:

"Låt Majdi och Adam stanna i Sverige!"