Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Junilistan: "EU spenderar andras pengar på någon annan"

"För ett par år sedan beviljade EU 11,4 miljoner kronor i bidrag till en utbildning för italienska skönheter vars högsta dröm i livet var att bli glamourtjejer i TV. För att ha en chans att bli antagen skulle tjejerna visa upp sig för projektledaren Pietro Vittorelli iklädda endast minikjol och bh. De 97 lyckligt lottade fick sedan medverka i en för ändamålet skapad TV-show", skriver Philip Lerulf, tredjenamn på Junilistan i valet till EU-parlamentet den 25 maj.

Nobelpristagaren Milton Friedman brukade säga att det finns fyra olika sätt att spendera pengar. Antingen spenderar du dina egna pengar på dig själv, till exempel för att köpa mat, kläder eller kanske till och med en bil, dina egna pengar på någon annan, någon annans pengar på dig själv eller någon annans pengar på någon annan. Friedmans poäng var att man aldrig är så noggrann som när man spenderar eget hårt förvärvade pengar på sig själv. Minst av allt bryr man sig följaktligen när man får möjlighet att använda andra människors pengar på någon annan.

EU är idag ett lysande exempel på det senare. Från att i huvudsak ha varit ett mellanstatligt samarbete mellan självständiga nationer är unionen numera en byråkratisk koloss som vuxit bortom allt rim och reson. Någonstans under resan tycks också värdet av våra gemensamma skattemedel försvunnit. Det finns idag gott om exempel på hur EU-medel hamnar fel, används ineffektivt och till och med missbrukas.

I Ungern byggdes 2009 ett fitness- och rehabiliteringscenter för hundar. Syftet var att förbättra hundarnas livskvalitet och levnadsstandard. Centret byggdes, men verksamheten kom aldrig i gång och idag står byggnaden tom. Prislapp? Motsvarande 3,7 miljoner kronor. Hur det gick för hundarna? Det vet ingen.

För ett par år sedan beviljade EU 11,4 miljoner kronor i bidrag till en utbildning för italienska skönheter vars högsta dröm i livet var att bli glamourtjejer i TV. För att ha en chans att bli antagen skulle tjejerna visa upp sig för projektledaren Pietro Vittorelli iklädda endast minikjol och bh. De 97 lyckligt lottade fick sedan medverka i en för ändamålet skapad TV-show.

Bönder har också känslor. EU:s utvecklingsfond donerade för några år sedan 143 000 kronor till österrikiska bönder för att främja deras emotionella kontakt till landskapet de arbetar i. Bönderna förväntades omvärdera sin relation till landskapet och bli medvetna om de emotionella reaktionerna som det väcker, för att sedan kunna väga den upplevelsen mot sina ekonomiska intressen.

För sju år sedan fick den danska sommarön Bornholm en ny skidbacke finansierad av EU. Ursprungspris 706 000 kronor. Problemet var och är alltjämt att att Bornholm saknar både berg och snö. Föga förvånande har aktiviteten i backen också varit låg. Sedan 2007 har man som mest haft 2 000 besökare per säsong. Trots det beviljades anläggningen 2010 ytterligare 293 000 kronor för att bygga en ny lift.

Detta är endast en handfull exempel. Listan över alla de tokigheter som EU beviljar finansiering kan göras kilometerlång. Tyvärr bör vi inte vara förvånade. När tjänstemännen i Bryssel ska ta ställning till huruvida Bornholm lämpar sig för skidanläggningen eller inte är det inte deras egna pengar de hanterar. Vad gör väl en miljon kronor när EUs sammanlagda årsbudget uppgår till 1 300 miljarder kronor, verkar många resonera.

Men de till synes små summorna spelar roll. På kort sikt är det förödande för väljarnas tillit. På lång sikt hotar det förtroendet för hela det europeiska samarbetet.

Philip Lerulf
Tredjenamn på Junilistan i valet till EU-parlamentet den 25 maj 

Håller du med skribenten?

Mer:

Marit Paulsen: "SD vet inte vad de pratar om"