Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Junilistan: "EU spenderar andras pengar på någon annan"

1 av 1

www.lerulf.se

Debatt | 14/04/2014 07:03

"För ett par år sedan beviljade EU 11,4 miljoner kronor i bidrag till en utbildning för italienska skönheter vars högsta dröm i livet var att bli glamourtjejer i TV. För att ha en chans att bli antagen skulle tjejerna visa upp sig för projektledaren Pietro Vittorelli iklädda endast minikjol och bh. De 97 lyckligt lottade fick sedan medverka i en för ändamålet skapad TV-show", skriver Philip Lerulf, tredjenamn på Junilistan i valet till EU-parlamentet den 25 maj.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nobelpristagaren Milton Friedman brukade säga att detfinns fyra olika sätt att spendera pengar. Antingen spenderar du dina egnapengar på dig själv, till exempel för att köpa mat, kläder eller kanske tilloch med en bil, dina egna pengar på någon annan, någon annans pengar på digsjälv eller någon annans pengar på någon annan. Friedmans poäng var att manaldrig är så noggrann som när man spenderar eget hårt förvärvade pengar på sigsjälv. Minst av allt bryr man sig följaktligen när man får möjlighet att användaandra människors pengar på någon annan.

EU är idag ett lysande exempel på det senare. Från atti huvudsak ha varit ett mellanstatligt samarbete mellan självständiga nationerär unionen numera en byråkratisk koloss som vuxit bortom allt rim och reson.Någonstans under resan tycks också värdet av våra gemensamma skattemedelförsvunnit. Det finns idag gott om exempel på hur EU-medel hamnar fel, användsineffektivt och till och med missbrukas.

I Ungern byggdes 2009 ett fitness- ochrehabiliteringscenter för hundar. Syftet var att förbättra hundarnaslivskvalitet och levnadsstandard. Centret byggdes, men verksamheten kom aldrigi gång och idag står byggnaden tom. Prislapp? Motsvarande 3,7 miljoner kronor.Hur det gick för hundarna? Det vet ingen.

För ett par år sedan beviljade EU 11,4 miljoner kronori bidrag till en utbildning för italienska skönheter vars högsta dröm i livetvar att bli glamourtjejer i TV. För att ha en chans att bli antagen skulletjejerna visa upp sig för projektledaren Pietro Vittorelli iklädda endastminikjol och bh. De 97 lyckligt lottade fick sedan medverka i en för ändamåletskapad TV-show.

Bönderhar också känslor. EU:s utvecklingsfond donerade för några år sedan 143 000 kronortill österrikiska bönder för att främja deras emotionella kontakt tilllandskapet de arbetar i. Bönderna förväntades omvärdera sin relation tilllandskapet och bli medvetna om de emotionella reaktionerna som det väcker, föratt sedan kunna väga den upplevelsen mot sina ekonomiska intressen.

Försju år sedan fick den danska sommarön Bornholm en ny skidbacke finansierad avEU. Ursprungspris 706 000 kronor. Problemet var och är alltjämt att attBornholm saknar både berg och snö. Föga förvånande har aktiviteten i backenockså varit låg. Sedan 2007 har man som mest haft 2 000 besökare per säsong.Trots det beviljades anläggningen 2010 ytterligare 293 000 kronor för att byggaen ny lift.

Detta är endast en handfull exempel. Listan över allade tokigheter som EU beviljar finansiering kan göras kilometerlång. Tyvärr börvi inte vara förvånade. När tjänstemännen i Bryssel ska ta ställning tillhuruvida Bornholm lämpar sig för skidanläggningen eller inte är det inte derasegna pengar de hanterar. Vad gör väl en miljon kronor när EUs sammanlagdaårsbudget uppgår till 1 300 miljarder kronor, verkar många resonera.

Men de till synes små summorna spelar roll. På kortsikt är det förödande för väljarnas tillit. På lång sikt hotar det förtroendetför hela det europeiska samarbetet.

Philip Lerulf
Tredjenamn på Junilistan i valet till EU-parlamentetden 25 maj 

Håller du med skribenten?