Bodil Sidén, Moderaterna
Bodil Sidén, Moderaterna

Moderat: "Sju timmars arbetsdag gör oss mer ojämställda"

"Miljöpartiets förslag om sju timmars arbetsdag är en käftsmäll på kvinnor som vill arbeta, och ett steg tillbaka för oss som jobbar för ett mer jämställt samhälle", skriver Bodil Sidén från Moderaterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att ha en egen inkomst att disponera över ger egenmakt, självständighet och oberoende. Arbete är en förutsättning för jämställdhet.

Alliansregeringen har målmedvetet jobbat för att stärka drivkrafterna för arbete. Jobbskatteavdraget har gjort så att människor med små och medelstora inkomster fått vardagen enklare att gå ihop. Makten och självständigheten ett eget jobb och en egen inkomst innebär har varit avgörande för många kvinnor. Vidare har halverade arbetsgivaravgifter sänkt trösklarna till arbetsmarknaden och gett fler möjligheten att få sitt första jobb. Dessutom har regeringen aktivt försvarat kvinnors rätt att välja arbetsgivare i välfärden.

Deltidsarbete är vanligast förekommande i kvinnodominerande välfärdsyrken. Sannolikt kommer det inte vara de välbetalda mansdominerande korridorerna som den förkortade arbetsdagen slår igenom först, det kommer att vara i kvinnodominerande yrken i offentlig sektor. Där kvinnor redan sliter med tunga lyft, skiftpass och deltidsarbete vill Miljöpartiet minska antalet arbetade timmar ännu mer. Glappet mellan dem som idag arbetar mycket övertid såsom välbetalda tjänstemän, ofta just män, och de som arbetar i offentlig sektor med liten påverkan på sin egen arbetstid, skulle cementeras.

Sjutimmarsdagen skulle förmodligen leda till att delar av det betalda lönearbetet övergår till mer av det obetalda hemarbetet. Kvinnor står redan för en slående stor andel av det obetalda hemarbetet. Förkortad arbetstid leder både till mindre arbete och spär på redan destruktiva normer om vem som ska göra vad i ett hushåll. Kvinnors makt minskar i två led.

Förkortad arbetsdag skulle också slå hårt mot Sveriges tillväxt. Den demografiska utvecklingen går mot att färre måste försörja fler samtidigt som vi vill garantera en hög kvalitet på vår gemensamma välfärd. Vi har en framtidsutmaning att lösa hur fler ska kunna jobba mer. Miljöpartiet vill göra den utmaningen totalt ohanterlig.

Miljöpartiets planekonomiska fördelningstankar skapar inga nya jobb, startar inga nya företag och ökar inte antalet arbetade timmar. Som liten, öppen exportberoende ekonomi i en föränderlig omvärld är sju timmars arbetsdag det sista vi behöver. Antalet arbetade timmar blir inte fler för att vi delar på dem.

När fler jobbar mer stärker vi den svenska ekonomin och bygger ett mer jämställt samhälle. Förkortad arbetsdag är både destruktivt för Sveriges ekonomi och den enskilda kvinnan som vill få vardagen att gå ihop. Sveriges kvinnor förtjänar ett besked: kommer Socialdemokraterna genomföra förkortad arbetstid tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet om de vinner valet?

Bodil Sidén, feminist och medlem i Moderata Ungdomsförbundet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är 7 timmars arbetsdag rimligt?
Tack för din röst!
Nästa artikel
"La Belle Epoque"
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.