Björn Lindgren, Miljöpartiet
Björn Lindgren, Miljöpartiet - Foto: Copyright 2014 Fotograf Catharina Fyrberg AB / Catharina Fyrberg

"Nej, kortare arbetstid är tvärt om bra för jämställdheten"

"Om den gröna budget Miljöpartiet lade fram idag skulle bli verklighet skulle utvecklingen vändas och kvinnorna gynnas. Vi har räknat på det", skriver Björn Lindgren från Miljöpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är jag glad att Bodil Sidén kritiserar Miljöpartiet ur ett feministiskt perspektiv. Moderaterna, och samhället i stort, behöver fler feminister och mer feministisk diskussion!

Dock håller jag inte med om hennes kritik. Vad gäller arbetstidsförkortning är det oklart vilket förslag Bodil Sidén kritiserar, men jag tänker utgå ifrån det förslag som Miljöpartiet idag presenterade i sitt förslag till vårbudget. Vi skapar en pott som kommunerna kan söka pengar från för att förkorta arbetstiden för personal i äldreomsorgen – med bibehållen lön. Precis som Sidén skriver är äldreomsorgen en arbetsplats som domineras av kvinnor som ofta lyfter tungt och jobbar i skift. Sjukskrivningen är hög, precis som personalomsättningen. En kortare arbetstid, tillsammans med satsningar för att anställa fler i bland annat äldreomsorgen, skulle leda till mycket bättre arbetsmiljö. När färre i framtiden måste försörja fler, som Sidén skriver, är det en god idé att de som arbetar i äldreomsorgen inte sliter ut sig, utan ges förutsättningar att orka hela arbetslivet. Om färre måste sjukskriva sig får vi mer pengar över till att förbättra välfärden. Inom exempelvis äldreomsorgen är det många som jobbar deltid. Sänkt arbetstid skulle leda till att många av dessa anställda skulle kunna komma upp i heltid och full lön.

Jag håller helt med Bodil Sidén om att det är mycket viktigt för människor att ha en egen inkomst och ett eget arbete. Just därför är det en utmärkt idé att den som har ett jobb jobbar lite mindre och får mer tid över till allt annat fint i livet, samtidigt som en arbetslös får komma in och hjälpa till i arbetet på äldreboendet. Tänker man efter är dagens situation vanvettig: Vissa mår dåligt eller sjukskriver sig för att de jobbar för mycket medan andra mår dåligt för att de inte får ett jobb.

Över till frågan om jämställdhet i stort. Låt oss se vad resultatet blivit efter snart åtta års moderatstyre. Det är röda siffror för kvinnorna: Nästa år, efter att det femte jobbskatteavdraget har genomförts, kommer inkomstklyftan mellan män och kvinnor att ha ökat med 43 procent. Från en skillnad på 44 600 kronor år 2006 kommer skillnaden att ligga på 63 900 kronor nästa år. Kvinnornas inkomster har försämrats i relation till männens. Inkomstklyftan och ojämställdheten har ökat. Detta är det konkreta resultatet av alliansens politik, och det kan inget käckt nyspråk från det moderata partikansliet täcka över.

Det finns många fler exempel på hur Fredrik Reinfeldt och Anders Borg försämrat jämställdheten, men låt oss blicka framåt och se vilka förbättringar vi gröna föreslår. Om den gröna budget Miljöpartiet lade fram idag skulle bli verklighet skulle utvecklingen vändas och kvinnorna gynnas. Vi har räknat på det. Eller rättare sagt har Riksdagens utredningstjänst gjort det och kommit fram till att 65 % av våra reformer går till kvinnor. Här är några av våra viktigaste förslag, fullt finansierade i vår budget:

 - Fler anställda och högre löner inom kvinnodominerade yrken i skolan, vården och omsorgen.

 - Pengar för att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor på statliga arbetsplatser.

 - Införa ett golv och förbättra sjukförsäkringen, vilket mest skulle gynna kvinnor.

 - Mer resurser än regeringen till kvinnojourer som hjälper våldsutsatta kvinnor.

 - Stora satsningar på kollektivtrafik och cykel, som kvinnor oftare reser med, istället för nya motorvägar.

 - Tredelad föräldraförsäkring och därmed fler ”pappamånader”. Leder även till jämnare fördelat hushållsarbete.

För oss är jämställdheten viktigare än skattesänkningar. Facit av alliansens åtta år vid makten visar Moderaternas prioritering.

Björn Lindgren (MP)
Kandidat till riksdagen och europaparlamentet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ger kortare arbetstid mer jämställdhet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.