Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Djurens Rätt: "Kan du fira påsk med ett rent samvete?"

Påskkycklingar
1 av 1

Påskkycklingar

AP

Debatt | 18/04/2014 12:03

"Varje dag sorteras 15 000 nykläckta dunbollar av hankön ut och gasas till döds", skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under påsken sätter svenskarna i sig miljoner ägg.Utöver det målar vi ägg och fäster färggranna påskfjädrar i björkriset. Atthönor trängs i burar är väl känt och de flesta svenskar vill inte köpa burägg.Inte heller ägg från frigående och ekologiska hönor är utan problem för denmedvetne konsumenten. Och var kommer egentligen påskfjädrarna ifrån? Påskäggenoch vårt vanligaste påskpynt har en mörk baksida.

Många tror att de färgglada fjädrarna i påskrisetär syntetiska men de kommer faktiskt från fåglar, vanligen kalkoner. Hur livetoch döden för dessa fåglar såg ut är omöjligt att veta. Fjädrarna har ingenmärkning, men vi vet att fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt:antingen efter att djuret har slaktats, eller genom att fågeln plockats levande.Fjädrarna som används till bland annat påskfjädrar är de 6-7 fjädrar som sitterlängst ut på fågelns vingar. De fjädrarna plockas först för att användas tillexempelvis påskfjädrar och badmintonbollar. Därefter plockas det mjukare dunet.

Djurens Rätt har varit i kontakt med Rusta, ICA,Coop, Lagerhaus, Willys och Åhléns som säljer påskfjädrar. De vet inte hur deska få tag på syntetiska fjädrar och menar att det är dålig efterfrågan. Detberor förmodligen på att kunderna inte är medvetna om att det är fjädrar frånriktiga fåglar de köper. Fågelfjädrarna som säljs i butikerna kommer troligenfrån Kina som producerar 80 procent av världens dun och fjädrar, samt från USA,men det är omöjligt att veta säkert.

Andrafåglar som råkar illa ut under påsken är hönor och kycklingar. Precis som allaandra fåglar lade den ursprungliga hönan bara ägg ett par gånger om året. Genomhård avel och ljusprogram har hon pressats till att lägga ägg hela tiden. Redanefter ett och ett halvt år har hon lagt över 300ägg, är utsliten och slaktas. Hon bryter lätt ben och vingar, då den ständigaproduktionen av äggskal kalkar ur hennes skelett.

Atthönor i bur har en särskilt eländig tillvaro är känt. Alla system föräggproduktion – ekologiska, frigående eller burar – kompromissar med hönornasvälfärd, men inte någonstans är det så trångt som i burarna. En höna i burlever sitt liv på en yta motsvarande ett A4-papper och kan inte ens sträcka utvingarna. Andra saker som ligger bakom äggets väg till vårt påskbord är helt okändaför allmänheten. Hur många vet att de duniga gula tuppkycklingarna enbart sessom en biprodukt på kläckeriet då de aldrig kommer att lägga några ägg? Varjedag sorteras 15 000 nykläckta dunbollar av hankön ut och gasas till döds.

Den goda nyheten är att det går att byta ut äggen ochde färgade fjädrarna och fira påsk utan att utsätta fåglar för lidande. Då blirhelgen god även för de gula duniga kycklingar vi lärt oss känna igen som självasymbolen för påsken.

CamillaBjörkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Kan du fira påsk med rent samvete?