Claes Thunblad (S)
Claes Thunblad (S)

Thunblad (S): "Ingen ung utan jobb kräver lokal jobbpolitik"

”Ingen ung utan jobb! är inte enbart ett löfte till våra unga om en ljusare framtid, det är en ny och aktiv politik för tillväxt", skriver Claes Thunblad (S).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När Socialdemokraterna i år firar 1 maj under parollen ”Ingen ung utan jobb!” står detta budskap i direkt motsats till verkligheten i Fredrik Reinfeldts Sverige. Antalet långtidsarbetslösa unga är i dag tre gånger fler, jämfört med när den moderatledda regeringen tog över makten, skolresultaten är sämre och allt fler lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet.

Det är ett Sverige där skattesänkningar och privatiseringar prioriterats framför satsningar på välfärden - ett Sverige där den passiva jobbpolitiken sätter upp hinder för ungas möjlighet att bidra till det framtida samhällsbygget.

Kommunerna kan därför inte längre överlåta ansvaret för arbetsmarknadspolitiken till staten, utan måste ta större eget ansvar för jobb- och tillväxtpolitiken. I Järfälla, där jag verkar som oppositionsråd, har antalet unga som är öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd ökat med 160 procent sedan 1 januari 2007. Detta har medfört kraftiga ökningar i socialbidragskostnader för kommunen och resulterat i förlorade drömmar för unga som vill påbörja sitt vuxna liv. Det är ett kommunalt problem och kräver kommunala lösningar.

När vi går till val den 14 september i år, så räcker det inte med nationella löften om en 90-dagarsgaranti för unga att få ett jobb eller utbildning, ett nytt kunskapslyft med 30 000 platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola från 2015. För att dessa löften ska kunna förverkligas krävs också kommunala insatser.

I Järfälla har vi tagit fram en  jobbplan, som bygger på att utveckla det lokala näringslivet, skapa lokala jobb och ge unga chans att få fotfäste på arbetsmarknaden.

I ett första steg möter vi upp det lokala näringslivets behov av utbildad arbetskraft inom logistik och skapar en helt ny yrkeshögskoleutbildning. Många unga som har fastnat i arbetslöshet får här en bra möjlighet att få jobb. Utbildningen ska förläggas vid en ny skola för högre utbildning - Barkarby College.

I ett andra steg förstärker vi välfärden med mer personal. Med start 2015 avsätter vi resurser för att varje år anställa 350 Järfällabor, som i dag går på socialbidrag. Det är riktiga jobb, med avtalsenliga löner som bidrar till att stärka våra verksamheter för våra barn och unga, för våra äldre.

I ett tredje steg inför vi - oavsett hur valet till Sveriges riksdag faller ut - ungdomsgarantin på 90-dagar. Det är ett ambitiöst mål, i synnerhet om Sverige fortsätter att ledas av en borgerlig regering utan idéer för hur man ska få ned arbetslösheten.

I ett fjärde steg vill vi socialdemokrater i Järfälla bilda ett lokalt näringslivsbolag, Järfälla kommun tillsammans med de lokala företagen. Ett aktivt lokalt näringslivsarbete sätter kommunen på kartan och skapar förutsättningar för att fler att besöka, bosätta sig eller bilda företag i vår kommun. När kontakten mellan kommun och företag förenklas, så skapas också möjligheter. Vi kan lyfta varandra och skapa nya jobbtillfällen, inte minst för våra unga.

”Ingen ung utan jobb!” är inte enbart ett löfte till våra unga om en ljusare framtid. Det är en ny och aktiv politik för tillväxt som garanterar att framtidens välfärd kan byggas ut. En genomtänkt jobbpolitik är i synnerhet en kommunal angelägenhet.

Claes Thunblad (S)
Oppositionsråd i Järfälla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.