Vänsterpartist: "Ge spädbarnen rösträtt!"

- 29/04/2014, 15:07 -
Mattias Hamberg, Vänsterpartiet

Mattias Hamberg, Vänsterpartiet

"Det är inget skämt eller något tokförslag. Barnläkarföreningen är inne på samma linje", skriver Mattias Hamberg från Vänsterpartiet. (FÖRTYDLIGANDE: Det här förslaget är inte ett förslag från Vänsterpartiet, även om avsändaren är vänsterpartistisk kommunpolitiker.)

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I brist på riktiga valfrågor bubblar ibland lite udda frågor upp till ytan i valtider. En sådan återkommande fråga är frågan om vilka som egentligen bör få rösta. Flera debattörer föreslår nu att även 16-åringar bör få rösta av demokratiska skäl. Och tendensen går onekligen ditåt. Från 1800-talet har fler och fler grupper släppts in i den demokratiska värmen och nu står gymnasieungdomarna och knackar på dörren.

Men jag är mer radikal än så. Jag föreslår nämligen att även spädbarnen ska ges rösträtt. Du läste rätt, rösträtten och den demokratiska värmen, bör gälla redan från födseln. Och det är inget skämt eller något tokförslag. Barnläkarföreningen är inne på samma linje.

Naturligtvis kan inte ett spädbarn förväntas följa den politiska debatten, ta ställning mellan olika partier eller ens lägga en valsedel i ett kuvert. Men det kan faktiskt deras vårdnadshavare. Så varför då inte låta barnets förmyndare rösta åt det? I alla andra sammanhang i samhället förväntar vi oss att föräldern ska företräda barnet och är kapabel att värna om barnets bästa. Det kan handla om att välja barnets förskola, skola, ja till och med barnets namn. Varför inte utsträcka detta till att gälla även röstande i allmänna val?

Detta system kan då gälla ända upp till 18 års ålder då barnet blir myndigt och anses förmöget att själv fatta egna beslut och ingå civilrättsliga avtal. Men om föräldern vill överlåta beslutet på barnet tidigare än så är det så klart fritt fram. Jag tror till och med att detta skulle leda till fler politiska samtal mellan barn och förälder.

Så mitt förslag är enkelt: Ge även spädbarnen rösträtt, men via förmyndare, och förverkliga drömmen om en verklig och sann allmän rösträtt.

Mattias Hamberg, Vänsterpartist

Bör spädbarn ha rösträtt?