Emilia Bjuggren, Socialdemokraterna
Emilia Bjuggren, Socialdemokraterna

"1 maj demonstrerar jag för Sveriges alla unga arbetslösa!"

Jag vill att alla ungdomar som bor i Stockholm ska få möjlighet att visa att de vill och kan", skriver Emilia Bjuggren från Socialdemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emilia Bjuggren är född 1987 och uppvuxen i Tensta i norra Stockholm, men bor idag i Gröndal. Hon är tidigare ordförande för SSU Stockholm och är sedan 2011 socialdemokratisk politiker i Stockholms Stadshus. Sedan 2014 oppositionsborgarråd. Hon brinner för att alla barn och unga i Stockholm ska få växa upp på lika villkor.

Attsom ung få jobba eller gå en utbildning kan tyckas vara en självklarhet, menför många har det blivit en dröm som är allt svårare att nå. Ungdomsarbetslösheteni Stockholm har fördubblats sedan 2008 och bostadsbristen tvingar unga att väljabort Stockholm som studieort. Det är en direkt konsekvens av det moderata styreunder Sten Nordin, som passivt sett på när unga faller mellan stolarna. Stadshusmoderaternalovade 2006 att alla som kunde jobba också skulle få jobba, en ambition som videlar, men där de inte har lyckats. Vi vill istället sätta Stockholms unga iarbete, och därför demonstrera vi på första maj med budskapet ”ingen ung utanjobb”.

Jag är 27 år och uppvuxen i Tenstai norra Stockholm. Mitt första jobb efter gymnasiet var att ta emotskadeanmälningar hos en försäkringsmäklare. Det gav en lön, inte jättestor, mentillräcklig för att jag skulle kunna ha råd till min första egnautlandssemester och det gav mig också chansen att kunna flytta hemifrån ochbetala hyra. Den känslan av frihet som mitt första jobb gav, vill jag att allaunga ska få chans att känna.

Men föratt fler ska få chansen behöver Stockholm en ny färdriktning. Med Moderaternaoch Sten Nordin vid makten i Stockholm blir åtta personer arbetslösa – varje dagoch allt färre har gymnasiebehörighet. Vi kan inte passivt se på medan långtidsarbetslöshetenbland unga biter sig fast och bostadsbristen förvärras.

”Kulatt du söker dig till oss, men vad har du jobbat med innan och vad har du förutbildning?” är en fråga som många möter när de söker jobb. Brist påarbetslivserfarenhet eller utbildning gör att många ungdomar inte får in en fotpå arbetsmarknaden. I vårt Framtidskontrakt för Stockholm skriver vi under påatt alla långtidsarbetslösa unga som kan jobba också ska jobba. Därför vill vi skapariktiga jobb inom kommunen, lärlingsjobb eller utbildning som leder till jobb.Vi vill också införa sommarjobbsgaranti.  För vi vet att det ökar chanserna till en framtidaanställning.

Men föratt kunna arbeta i Stockholm måste man också kunna bo här. Moderaterna har inteprioriterat att bygga bostäder med hyror som unga har råd med. Det är intehållbart. Därför har vi i vårt Framtidskontrakt även satt ut ett särskilt målatt bygga små hyresrätter för unga och studenter.

Jagvill att alla ungdomar som bor i Stockholm ska få möjlighet att visa att devill och kan. Den passiva sysslolöshetenhos tusentals ungdomar i Stockholm är ett stort slöseri för både samhället och förkillen och tjejen som bara väntar på att få en chans att jobba, skaffa bostadoch bli självständig.

Därför står jag på första maj upp för, attalla ska kunna få ett första jobb.Hoppas vi ses där.

EmiliaBjuggren (S) 
Oppositionsborgarråd, Stockholm

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du demonstrera i morgon?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.