Foto från polisens ingripande mot demonstrationen.
Foto från polisens ingripande mot demonstrationen.

”Hur kan det finnas något förtroende kvar för polisen efter detta?”

Kommittén för Revolutionär 1:a Maj skriver om händelserna i Lund där polis angrep ett första maj-tåg med något som av ögonvittnen har beskrivits som grovt övervåld riktat mot en fredlig demonstration.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om avsändaren

Revolutionär 1:a Maj är en fristående organisation, men med i tåget gick bland annat Allt åt alla och Syndikalistiska ungdomsförbundet.

Sydsvenskan rapporterar löpande om händelsen, följ deras rapportering här (extern länk).

Även Kvällsposten har skrivit om händelserna vid demonstrationen. Läs deras artikeln här (extern länk).

Revolutionär 1:a maj är en demonstration som hålls årligen av den utomparlamentariska vänstern. Revolutionär 1:a maj har hållts i över tio år i Lund, och i nästan 20 i Malmö. Den har dock aldrig blivit direkt angripen av polis. Förrän nu.

Revolutionär 1:a maj gick i år under parollen ”Ett annat val är möjligt.” Vi pekade på hur de två politiska blocken i Sverige i princip är identiska. Vi framhöll det enorma slöseriet med skattemedel som det har inneburit att bygga skrytbygget ”Kristallen”, vilket är det nya kommunhuset i Lund. Vi kritiserade vårdpolitiken där de styrande är direkt ansvariga för de dödsfall och missförhållanden som plågar skånsk sjukvård. Vi vill ha ett helt annat samhälle där människor styr över sina egna liv utan en härskande klass.

När vi samlades inför vår demonstration kl 13 på Bantorget i Lund insåg vi redan då att något var fel. I vanliga fall ser vi en eller två polisbilar på vår demonstration. Någon gång har det funnits poliser på avstånd på sidogator. Denna gång var sex piketbussar och en polishelikopter(!) närvarande. Detta för en demonstration som samlar ungefär 150 personer. 

När vi började gå omringade polisen fronten på demonstrationen, fotograferade provokativt och omhändertar en person. Vi håller dock ihop och fortsätter demonstrera vilket är vår grundlagsskyddade rättighet. När vi passerar Lund C gör polisen ett plötsligt och mycket våldsamt ingripande där de slår mot minderåriga, pepparsprejar våra kamrater och slår en person i huvudet så hen behöver åka till akuten. Efteråt sa en minderårig deltagares mamma ”Hur kan det finnas något förtroende kvar för polisen efter detta?”

I Sverige existerar en polistaktik som kallas ”Särskild Polistaktik”, i korta drag går det ut på att de-eskalera situationer genom att hålla polis undan från demonstranter och göra enskilda ingrepp utan att provocera folkmassor. I Lund idag såg vi en poliskår som antingen är inkompetent när det kommer till att planera insatser och som ignorerat sin träning – eller som planerat och genomfört ett angrepp på en demonstration. Polisen försöker nu slå rökridåer kring det som skedde. 

De försöker hävda att orsaken till att demonstrationen angreps var på grund av maskeringar och bengaliska eldar som brändes. Alla människor som befunnit sig på eller vid en demonstration i Skåne de senaste tio åren känner till att dessa saker är mycket vanliga. Polisens de-eskalerande koncept innebär att de inte agerar mot sådant. Att de idag valde att ignorera SPT och skapa ordningsstörningar visar att de haft ett uppsåt med sitt angrepp. Kan det vara så att kritiken mot det parlamentariska skådespelet helt enkelt inte kan accepteras?

Polisen har idag försökt skicka ett meddelande till alla som demonstrerar eller är kritiska mot samhället: passa er, annars slår vi er. Vi låter oss inte skrämmas av dem utan kommer fortsätta kämpa.

Revolutionär 1:a Maj Kommittén

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder polisen för mycket våld?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.