Lördag 26 Nov
Stockholm

"Kom igen alla män, upp på barrikaderna och kämpa!"

Paula Dahlberg, feminist
Paula Dahlberg, feminist.

"I denna del av mansnormen döljer sig också ett rejält kvinnoförakt. 'Riktiga män' ska nämligen vara allt de anser att kvinnor inte är", skriver Paula Dahlberg.

Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Paula Dahlberg twittrar under @vardagsrasismen och bloggar på vardagsrasismen.wordpress.com.

Ofta anklagas feminister för att vara manshatare som baraser män som våldsamma kräk men faktum är att det är tvärt om. Det är vi sommenar att män förmår mer, fattar bättre och kan behärska sig och intevåldta, slåss eller förstöra. Det är det icke feministiska samhället somständigt ursäktar mäns beteenden med att de inte förstod, var för kåta och intekunde stoppa det som skedde. 

Vi ser detta om och om igen i våldtäktsdomar,kunde verkligen mannen förstå att den gråtande kvinnan inte ville? Kunde hanförväntas behärska sig när han var där med en naken kvinna? Det går också igeni hur män försvaras vid våldsdåd, hur det skylls på omståndigheter männen intekan rå för och aldrig är fullt ut deras egna ansvar hur de väljer att agera. Samtidigtfinns en enorm rädsla för att faktiskt på allvar tala om männen, och vad denskadliga mansnormen faktiskt gör med männen. Varje gång det försöker lyftashamnar istället fokuset på att alla män inte slåss, alla män våldtar inte, deflesta män är schysta. 

Mansnormen är dock skadlig på fler sätt än bara ibrottsstatistiken som förövare. Synen på mannen som ständigt kåt, medtestosteron som lockar till våld och tyst och stark skadar alla män, även desom aldrig gjort ett brott i hela sitt liv. 

Exempelvis gör synen på mäns sexdrift att det sällan tas påallvar när en man anmäler sexuella övergrepp. En man kan knappt bli våldtagen isamhällets ögon. Jag läst flera artiklar om kvinnliga lärare som haft sex meden manlig elev yngre än 16 år. Kommentarer av typen "va fan vadåövergrepp? bruden gjorde grabben en tjänst!" eller "det där är jualla killars dröm, är fan ingen våldtäkt!" osv haglar i kommentarerna tillsådana artiklar för ”riktiga män” vill alltid ha sex.

Just ”riktiga män”-stämpeln är central inommansnormen.Riktiga män grillar, fixar med bilar, ser på sport, gillar brudaroch gråter inte och är inte rädda för lite våld.  Domen för de som faller utanför normen ärhård. "Riktiga män" stämpeln är starkt bidragande både vidgruppvåldtäkter och misshandelsfall då ingen vågar vara ”mesen” som sägerifrån. 

I denna del av mansnormen döljer sig också ett rejält kvinnoförakt."Riktiga män" ska nämligen vara allt de anser att kvinnor inte är.

Samtidigt är det män som oftast tar livet av sig. Dettabottnar i synen på män och känslor. "Stora pojkar gråter inte". Vimåste kunna tala om mansnormen och vad den gör med män, varför det bara är mänsom går runt och vandaliserar i städer i samband med fotbollsmatcher och tomdödar varandra, varför det är just män som slår ner varandra på krogen, varförmän är så överrepresenterade i våldsstatistiken. 

Det är ingen slump att det ärså och jag tror vi gör män en enorm otjänst om vi förklarar det i att "mänär så" samtidigt som vi vägrar belysa strukturerna. Kom igen män, upp påbarrikaderan nu och kämpa för att ni ska få ses som de individer ni är och intesexgalna våldsmän!

Paula Dahlberg, feminist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.