Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Bostäder är ett krav för att hbt-personer ska kunna vara sig själva"

- 05/05/2014, 08:34 -
Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund skriver om bostadspolitik

Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund skriver om bostadspolitik

ERIK MÅRTENSSON / TT

"Många hbt-personer kommer från miljöer där de har varit utsatta eller kanske diskriminerade. Att behöva utsättas för en bostadsmarknad som ofta är svart/illegal kan medföra ökad otrygghet", skriver fyra representanter för Öppna Moderater.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Storstäder lockar till sig människor som är kreativa som söker sig till storstaden för att de vill leva ett annat liv än de kunde göra i sin hembygd. 40 procent av alla Sveriges hbt-personer bor i Stockholm. Enligt Företagarnas rapport ”Rosa pengar och rosa företag” motsvarar detta 187 200 hbt-personer. Lika många personer som bor i stadsdelarna Kungsholmen och Södermalm tillsammans. Tyvärr har antalet bostäder inte hängt med befolkningsökningen. Detta kan göra det svårt att komma ny till Stockholm, att få in ett fot på bostadsmarknaden och därigenom kunna vara sig själv i storstaden.

Att flytta till storstaden är nödvändigt för många, men bostadsbristen medför stora svårigheter att komma in på marknaden. Att köa sig till en hyreslägenhet är omöjligt för många då det kräver många års kötid för att få en lägenhet. Det gäller även mindre populära bostadsområden. Att köpa en bostad är inte heller möjligt. En genomsnittsetta i Stockholmsregionen kräver en kontantinsats på närmare 300 000 kronor. Hur många kan skaka fram ett sådant belopp? Möjligen dem som får hjälp av sina föräldrar, men den stora majoriteten klarar inte detta. Unga har svårt att få banklån och även om de skulle få det drabbas de av högre räntor och tuffare amorteringskrav, jämför med alla andra som redan är etablerade på bostadsmarknaden. Priserna på små lägenheter har ökat mycket kraftigt, bland annat på grund av den låga rörligheten på marknaden. Många äldre väljer på grund av reavinstskatten att bo kvar i sina stora bostäder efter att barnen flyttat ut.  

I Sverige byggs det nu rekordmånga bostäder med siffror som vi inte sett på många år. Men räcker det? Problemet är att det inte kommer att byggas speciellt många billiga hyresrätter, och bostadspriserna kommer inte att rasa till 70-talsnivåer. Därför ser vi en rad åtgärder som behövs för att unga ska kunna skaffa sig en första bostad.

Regeringen har haft en reformagenda när det gäller bostadspolitiken. De har proriterat att se över reglerna för byggandet. Vi säger att regeringen måste fortsätta detta och ändra ytterligare regler. På så sätt behöver reglerna för möbleringsbarhet och tillgänglighet förenklas för att det ska vara möjligt att bygga mindre lägenheter med bättre planer. Samtidigt som parkeringsnormen kan göra att antalet lägenheter som byggs blir färre. Det är inte rimligt att lägenhetsinnehavare i innerstaden har tillgång till parkering i sin omedelbara närhet. I de flesta jämförbara internationella storstäder tillåter de nationella reglerna betydligt flexiblare lägenheter än i Sverige. På sätt kan trösklarna sänkas för att få en egen bostad.

Att äga ger frihet och att äga sin bostad är också den billigaste boendeformen i längden. De höga bostadspriserna, kravet på en stor kontantinsats och hårda ränte- och amorteringskrav från bankerna har gjort det mycket svårt för unga att köpa sin bostad. Samtidigt finns det en inbyggd tröghet som gör att flyttkedjorna inte fungerar. Det är tydligt att individen måste ta ett större ansvar för att skaffa sig en första bostad. Samtidigt måste samhället göra det enklare för den unge att komma in på marknaden. Argumentet att unga vill bo i hyresrätt håller inte. I Stockholm vill lika många unga hyra eller äga sin bostad. För att unga lättare ska kunna köpa sin första bostad föreslår vi ett införande av ett skattegynnat bosparande, till exempel enligt den framgångsrika modell som finns i Norge.

Många hbt-personer kommer från miljöer där de har varit utsatta eller kanske diskriminerade. Att behöva utsättas för en bostadsmarknad som ofta är svart/illegal kan medföra ökad otrygghet. Med en friare hyressättning än i dag skulle hyresmarknaden bli större, mer rörlig och kontrakt som i dag är svarta skulle kunna bli vita och tryggheten och kontinuiteten skulle därmed öka.
Boverket menar att det är bruksvärdessystemet som orsakar den akuta bostadsbristen och det befintliga hyresbeståndet utnyttjas alltför dåligt, ca 90 procent av bostadsbristen kommer sig av det.

Hbt-ungdomar mår sämre än andra ungdomar. Att kunna vara sig själv är en väg mot en bättre hälsa och storstaden blir då en räddning för många. Låt inte bostadsbristen bli ett hinder för dessa ungdomar.

Jenny Edberg
Joakim Runnedal
Kenny Fredman
Anders Nordenson
Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund