Benny Lindholm, ordförande för Liberala studenter.
Benny Lindholm, ordförande för Liberala studenter. - Foto: Liberala studenter

"50-talspolitik löser inte 2000-talets utmaningar"

"Sveriges studenter behöver enklare vägar in på arbetsmarknaden", skriver bland annat ordföranden för Liberala studenter.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraterna satsar stort i sin budgetmotion på Arbetsförmedlingen och vill återuppliva den aktiva näringspolitiken. Bland annat föreslås nationella och regionala innovationsråd, ökat statligt riskkapital och en rad andra statliga finansieringslösningar och statliga kontor. Jobben skapas dock inte i mötesrum mellan staten och kapitalet. 

Sverige behöver liberala reformer för en enklare arbetsmarknad med ansvarstagande och modiga arbetstagare. De socialdemokratiska förslagen andas 1950- och 60-tal men svarar dåligt på 
2000-talets utmaningar. Stefan Löfven har säkerligen goda erfarenheter från rundabordssamtal, men jobb idag skapas sällan genom statliga partsförhandlingar.

I en tid då nästan varannan svensk mellan 25-34 år har eftergymnasial utbildning blir matchningen mellan studier och arbete en nyckelfaktor för svensk konkurrenskraft. Tyvärr lyser en politik för att matcha studenter mot arbetsmarknaden med sin frånvaro i oppositionens politik. I stället föreslår Socialdemokraterna olika byråkratiska organ där exempelvis arbetsförmedlare ska lägga tid på att ge fack och näringsliv representation över Arbetsförmedlingens verksamhet. 

Liberala studenter och Folkpartiet vill genom lägre skatter och enklare regler underlätta för studenter att redan under studierna ta steget ut på den arbetsmarknad som man utbildar sig mot. Vi föreslår också att man främjar studentmedarbetarjobb. Det senare innebär att högskolestuderande tar kvalificerade extrajobb redan under studietiden. Detta har redan införts i flera alliansledda kommuner och landsting och är en beprövad metod som leder till mer träffsäker kompetensförsörjning för arbetsgivare och högre sysselsättning för nyutexaminerade.

Anledningen till att studentjobben blivit så framgångsrika är att det är ett av få sätt för unga människor att undgå statlig AMS-politik och i stället direkt komma i kontakt med en arbetsgivare. Många kollektivavtal är idag också anpassade så att arbetsgivare kan anställa studentmedarbetare och många av SACO- och TCO-förbunden förordar modellen.

Tyvärr tycks Socialdemokraterna inte våga släppa loss studenterna på arbetsmarknaden innan de gått igenom AMS-hållplatsen. Inom arbetarrörelsen frodas istället en uppfattning att arbete vid sidan om studierna är skadligt. Socialdemokratiska studentförbundet förespråkar istället studielön, så att incitamenten att jobba för högskolestudenter ska försvinna helt. Även LO har varit 
kritisk till studentmedarbetarmodellen och kritiserat Magdalena Andersson då partiet närmat sig frågan. Påtryckningarna hade uppenbarligen effekt.

Ju fler vi är som kämpar för fler vägar ut i arbetslivet för studenter, desto större chans ger vi företag att växa och studenter att undgå arbetslöshet. Den påstått aktiva näringspolitik som Socialdemokraterna förespråkar leder i fel riktning. Sveriges studenter behöver enklare vägar in på arbetsmarknaden, inte rundabordssamtal och ändlösa arbetsmarknadsåtgärder.

Benny Lindholm
ordförande Liberala studenter

Kristoffer Filipsson
presidieledamot Liberala studenter

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.