Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brånn: "Antifascism är aldrig självförsvar"

- 08/05/2014, 10:26
Sara Brånn

Sara Brånn

"Det viktiga i dagens samhällsklimat är att inte vika undan för våldet. Att inte besegras av det", skriver Sara Brånn, sambo till Fredrik Nyqvist som själv blev misshandlad av vänsterextremister och blev intervjuad i Uppdrag Granskning i går.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När jag fick reda på att det var AFA (Antifascistisk Aktion)som låg bakom misshandeln på min sambo och partikamrat Fredrik var det svårtatt ta in. Det var svårt att förstå att han hade blivit utsatt för politisktvåld. Det hela kändes ännu mer allvarligt än misshandeln i sig. Ett hot och ettangrepp på någon i min närhet på grund av våra åsikter. Inte för att vi varnazister. Inte för att vi var fascister. Utan för att vi var liberaler.Politiskt våld. Ett begrepp som var allt för svårt att ta till sig.

AFA såg det inte som politiskt våld. Inte heller den växandegruppen Revolutionära Fronten. De såg det som självförsvar. Precis som i allaandra situationer där de misshandlat och mer eller mindre allvarligt skadatmeningsmotståndare, allt ifrån mig som liberal till öppet uttalade nazister. Deser det som ett självförsvar mot åsikterna, mot de andras våld och mot fascism.

Frågan man kan ställa sig är vad fascism är om inte våld. Enannan fråga är hur dessa grupper egentligen har fått för sig att självförsvarär lika med anfall och övervåld. En sista viktig fråga är vad det här gör motdet viktigaste vi har i Sverige – demokratin och det fria ordet.

Vad gör det med människor när man ska vara rädd för attyttra sin åsikt? När debatter med sverigedemokraterna stoppas för att människorär oroliga för att våldsamheter ska utbryta? När man på det sättet helt hindraratt möta personer med muntliga argument och indirekt bara lämnar kvar detordlösa våldet? Det blir inte demokratiskt. Det om något blir fascism och detblir verkligen inte fredligt och gynnar aldrig de fria och kärleksfullabudskapen.

Det viktiga i dagens samhällsklimat är att inte vika undanför våldet. Att inte besegras av det. Att vägra stoppa debatter och andrarimliga sätt att bemöta åsikter på och att fortsätta värna det fria ordet. Viser hur Sverige mer och mer blir påverkat av det extremistiska våldet, bådefrån nazisterna och den autonoma vänstern. Vi ser hur krafterna växer sig alltstarkare både här och runt om i EU och aggressionerna och sammandrabbningarnamed dem. Det som inte växer är mänskliga rättigheter och tron på fredligalösningar.

Därför är det så oerhört viktigt att inte sluta upp med detman tror på. Misshandeln i januari 2012 tog hårt, men vi kom starkare ur den.Vi fortsätter prata om individens frihet, om en human värld och om att stå uppför de svaga i samhället. Under inga som helst omständigheter kommer vinågonsin att se politiskt våld som självförsvar. Och aldrig någonsin kommer viatt låta de extremistiska och odemokratiska krafterna i Sverige, EU och världenvinna.

Sara Brånn,
Sambo till Fredrik Nyqvist som blev misshandlad av vänsterextremister