Erik Scheller, Folkpartiet
Erik Scheller, Folkpartiet

Scheller (FP): "Sverige behöver mer EU, inte mindre"

"Att steg för steg fortsätta stärka upp ramverk och institutioner kommer på sikt stärka förtroendet för unionen", skriver Erik Scheller, EU-kandidat för Folkpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I tisdags samlades de europeiska finansministrarna till möte i Ekofingruppen. På dagordningen stod exempelvis ändringar i moder- och dotterbolagsdirektivet, den Europeiska kommissionens djupgranskningar av de 17 medlemsstater som lider av makroekonomiska obalanser och en uppföljning av IMF:s och Världsbankens vårmöten.

Det är bra att regelverk och praxis i skuldkrisens spår nu fortsätter att stramas upp. Vårdslösa regeringar granskas och ska granskas. De semiautomatiska sanktioner som kom i den så kallade sexpacken är ett tydligt steg i rätt riktning.

Samtidigt fortsätter ekofingruppen att störas av det faktum att Europas mest vårdslösa regeringar vad gäller de egna budgetarna har ett orimligt stort inflytande över den gemensamma ekonomiska politiken. Här behöver ett skifte ske och sanktiner riktas också mot de verkliga syndarna: beslutsfattare som låter sina länder löpa med stora underskott.

Därför bör en ny praxis och mekanism utarbetas där ekonomisk-politiska toppositioner inom EU och ECB med företrädesrätt ges till kandidater som nomineras av de medlemsländer som uppfyller sina ekonomiska åtaganden. Det skulle vara en stark symbolisk markering mot de regeringar som slarvar och slösar. I ett sista steg bör även dessa regeringars inflytande minskas genom begränsningar i rösträtten i ekofinrådet för länder som hotar euroområdets stabilitet.

Europeiska unionen är den enskilt viktigaste organisationen för samverkan i Europa. Och euron är en central del av samarbetet. Att steg för steg fortsätta stärka upp ramverk och institutioner kommer på sikt stärka förtroendet för unionen och dess förmåga att hantera nästa finanskris. Det är en bättre väg framåt än att som många partier nu föreslå ta steg tillbaka från ett allt närmare samarbete.

Estlands president har förordat en uppvärdering av hur Baltikum har klarat åtaganden under sin ekonomiskt svårmod. Det är landet värt. En förtur för detta och andra framgångsrika länders kandidater skulle visa att gott beteende belönas. 

Erik Scheller (FP)
Nominerad till Europaparlamentet 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.