Annika Leone.
Annika Leone. - Foto: Magnus Ragnvid

"Vilka behöver appen som låser mobilen – idioter?"

"Ett sunt förnuft, vettiga prioriteringar, ett jävla tålamod – det tror jag är viktigare än en app". Bloggaren och journalisten Annika Leone om Unicefs nya app – som låser föräldrars mobiler när de umgås med sina barn.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Annika Leone är Mama-bloggare och frilansjournalist.

Läs hennes blogg här: http://blogg.mama.nu/annikaleone/ 

Följ henne på Twitter här: @AnnikaLeone 

I går på bussen stod jag bredvid en person med vagn, bebis och en treåring. Samtidigt som denne försökte trösta bebisen, svara på sin dotters frågor så pratade personen i mobilen. Inget fel med det, men när de skulle gå av, fortfarande med luren i örat, körde personen in vagnen i en annan passagerare och lät treåringen hoppa av själv, utan att ha koll på henne, precis vid en supertrafikerad gata. Hårblekningen – ja, den och personens ”gräsliga utväxt” fick oförtjänt mest uppmärksamhet.

Jag säger inte att jag är bättre en den här personen, jag hör till dem som kollar min mobil 150 gånger om dagen (snittsiffran tydligen), men jag skulle i alla fall aldrig låta ett samtal med ”Gittis” om döda hudceller och superväteoxid gå före mitt barns säkerhet.

Att Unicef släpper sin app just nu är förståeligt. Den är rätt i stresstiden. Och den är så klart för en god sak och vill väl, men vilka behöver den? Idioter (okej, som personen på bussen)?

Jag skulle aldrig som i beskrivningen låta mitt barn ”bli chef över mobilen” och ”på ett lekfullt sätt låsa telefonen” för att sen ”verifiera att man är med sitt barn med hjälp av tekniken ansiktsigenkänning”. 

Typ: ”Sätt på appen nu gumman så ska mamma leka med dig!” eller ”nu har du mamma i hela två timmar till att vi stänger av appen igen”. Hur oviktig skulle inte jag känna mig om någon sa så till mig?

Jag vill att min unge ska känna/tro att hon kommer först på listan jämnt. Inte en viss tid bara. Hur mycket jag än har att göra.

Jag känner ett par som har infört ett internt mobilförbud på kvällarna, för att lägga mer fokus på barnen. Sen löser de sina jobbgrejer, sina issues och annat när barnen har somnat. Det behövdes ingen organisation för dem att komma på detta. Ingen borde behöva komma på hur viktiga barnen är, det borde komma naturligt.

Ett sunt förnuft, vettiga prioriteringar, ett jävla tålamod – det tror jag är viktigare än en app.

Annika Leone, Mama-bloggare och frilansjournalist

---

Läs mer om appen här: Appen som låser telefonen – för att du ska leka med barnen 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det nödvändigt med en app som låser mobilen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.