Jonas Nordström, chefsjurist Skolverket
Jonas Nordström, chefsjurist Skolverket - Foto: Anette Andersson-Skolverket har rätt att nyttja bilden fritt i egen verksamhet. / Fotograf Anette Andersson

Skolverket: "Skolan är ingen frizon där lagar inte gäller"

Andreas Pettersson hävdar att för varje incident där nazister och andra antidemokratiska krafter bereder sig tillträde till skolan så faller ansvaret tungt på Skolverket. Problemet är att han då skjuter budbäraren", skriver Jonas Nordström, chefsjurist Skolverket


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debatten

Tidigare i veckan skrev juristen och forskaren Andreas Pettersson en debattartikel där han kritiserade Skolverket för deras hållning att skolor inte får stänga ut extremistpartier som nazister eller kommunister. Läs den här.

Nu svarar Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström på kritiken.

REPLIK. Juristen och forskaren Andreas Pettersson kritiserar vårvägledning om hur skolorna kan arbeta med politik i skolan. Hans kritik byggerdock på felaktiga uppfattningar om rättsläget.  

Skolverkets ansvar är att tydliggöra vad som gäller i olikafrågor för att underlätta för lärare och rektorer. En viktig fråga är hurskolan bör förhålla sig till politiska partier. Skolverket har sammanställträttsläget i stödmaterialet ”politisk information i skolan”. Vi återger vad lagaroch författningar säger och hur dessa har tolkats av Justitieombudsmannen,Justitiekanslern och Högsta förvaltningsrätten.

Pettersson hävdar att vi tolkat frågan omobjektivitetsprincipen fel. JO är den instans i vårt samhälle som har somuppdrag att avgöra hur grundlagen ska tolkas. I motsats till vad Petterssonskriver finns det ett flertal beslut från JO, det senaste från 2013, som samstämmigtslår fast vad objektivitetsprincipen innebär. Om en skola bjuder in partier såmåste man göra det objektivt. Man kan välja att bjuda in de partier som ärrepresenterade i riksdagen eller fullmäktige men om andra partier sedan hör avsig till skolan så ska man erbjuda även dessa att komma.

Petterssonmenar att Skolverkets slutsats är att skolan står vidöppen för alla slagsorganiserade antidemokratiska krafter. Det stämmer inte. Skolan är ingen allmänplats och det är rektor som beslutar vilka som får komma till skolan. En rektorkan utestänga alla politiska partier. Man har då uppfylltobjektivitetsprincipen men vi menar att det är en olycklig lösning eftersomskolan har ett demokratiskt uppdrag. Rektorn kan också neka ett parti tillträdeom man på goda grunder bedömer att ordningen på skolan inte går att upprätthållaom partiet tillåts komma, exempelvis om det varit bråk i samband med att partietbesökt skolor tidigare. Däremot kan en skola inte utestänga ett parti i förvägenbart på grund av dess åsikter.

Skolanär ingen frizon där lagar inte gäller. Det är lika brottsligt att göra sigskyldig till hets mot folkgrupp och andra kränkningar i skolan som i övrigasamhället. Om det förekommer är skolledningen skyldig att ingripa, till exempelgenom att avbryta eller eventuellt tillkalla polis.

Vi ska vara ödmjuka inför att den här frågan är genuintsvår, i synnerhet när skolan ställs inför besök av politika partier med extremaåsikter. Här ställs de grundlagsfästa demokratiska principerna mot elevernasrätt att känna sig trygga och slippa bli kränkta. Det ska understrykas attskolan har en viktig uppgift att förbereda eleverna inför besöken och även varaaktiva under själva besöken för att kunna ingripa mot eventuella kränkningar.Efter mötet bör skolan ha en uppföljande diskussion med eleverna.

AndreasPettersson hävdar att för varje incident där nazister och andraantidemokratiska krafter bereder sig tillträde till skolan så faller ansvarettungt på Skolverket. Problemet är att han då skjuter budbäraren. Vill han göradet möjligt att utestänga vissa partier för deras åsikter krävs engrundslagsändring och då är det våra politiker i riksdagen han får försöka påverka.

JonasNordström, chefsjurist Skolverket

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.