Lördag 31 Jul
Stockholm

Miljöpartiet: "Nu startar vi Miljöpartiet Oslo!"

John Slinning Jannesson och Sabina Syed, språkrör Miljöpartiet Oslo
John Slinning Jannesson och Sabina Syed, språkrör Miljöpartiet Oslo. Foto:

"Som ny utlandsavdelning hoppas vi kunna engagera många av de svenskar som finns i Oslo. Vår första uppgift blir valspurten inför EU-valet om en dryg vecka", skriver Sabina Syed och John Slinning Jannesson, båda språkrör Miljöpartiet Oslo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den stadigt ökande strömmen av unga svenskar som söker arbete i Norge är ett tydligt tecken på Alliansens misslyckade arbetsmarknadspolitik. Därför vill Miljöpartiets nyuppstartade Oslo-avdelning driva en valrörelse för fler nya och gröna jobb.

Idag firas Norges nationaldag storslaget på Karl Johan och runt om i Norge. Firandet är extra stort i år eftersom det är exakt 200 år sedan den norska grundlagen skrevs under. Att Oslos huvudgata fått sitt namn efter den svenske kung som en kort tid efter den 17 maj 1814 återtog makten över Norge är inget man tänker på idag.

Relationen mellan Sverige och Norge ser ganska annorlunda ut idag jämfört med vad den gjorde för 200 år sedan. I februari uppmärksammades att det nu är rekordmånga svenskar som jobbar i Norge. Och prognosen pekar på att det blir fler. Som svenska miljöpartister bosatta i Oslo väljer vi nu att starta upp Miljöpartiets fjärde utlandsavdelning. Förhoppningen är att engagera gröna svenskar i både svensk och norsk politik.

Det är på många sätt positivt att svenskar flyttar till Norge. För många svenskar är det ett val som görs frivilligt, som ett sätt att testa på något nytt och få spännande erfarenheter. Här har vi dessutom ett gott anseende - vi anses vara punktliga, arbetsvilliga och duktiga på språk. Det är dock problematiskt att fler och fler svenska ungdomar verkar se det som en sista utväg för att kunna skaffa sig jobb. Vi har själva träffat flera unga svenskar som i flera månader sökt jobb i Sverige utan att lyckas, för att efter tre dagars försök få bra jobb i Norge. När Sverige har en ungdomsarbetslöshet på runt 25%, och Norges ligger under 5% är detta inte så konstigt. Det är tydligt att det inte är ungdomarna det är fel på - det är regeringens politik som har misslyckats. Det går helt enkelt inte att lösa problemet med hjälp av jobbcoacher när problemet är att jobben inte finns.

När Reinfeldt lämnar en hel generation utanför arbetsmarknaden är det positivt att den fria rörligheten i Europa ger svenska ungdomar möjligheter till en framtid i Norge. Men detta är knappast en hållbar lösning på ungdomsarbetslösheten.

Med en grön regering kan ungdomar få en framtid, också i Sverige. Genom att bygga ut den förnybara energin, rusta upp Sveriges miljonprogram samt renovera och bygga ut järnvägen, skapar man både jobb och den klimatomställning som vi måste få till. Miljöpartiet vill sänka trösklarna till jobben genom att satsa på vidareutbildningar och praktikplatser. Det behöver också bli enklare för unga att starta och driva företag. I slutändan så är det företagen som anställer - fyra av fem nya jobb skapas hos småföretagare. Vi vill underlätta för småföretag genom att sänka arbetsgivaravgiften, ta bort sjuklöneansvaret och minska administrationen

Som ny utlandsavdelning hoppas vi kunna engagera många av de svenskar som finns i Oslo. Vår första uppgift blir valspurten inför EU-valet om en dryg vecka, därefter de allmänna valen till hösten. I stället för att skicka svenska ungdomar ut ur landet för att skaffa sig jobb, vill vi hellre skicka Reinfeldt ut ur regeringskorridorerna. Det är inte ungdomarna det är fel på, men politiken. Det är på tiden att Sverige får en ny regering!

Sabina Syed, språkrör Miljöpartiet Oslo
John Slinning Jannesson, språkrör Miljöpartiet Oslo

Behövs det fler svenska lokalavdelningar utomlands?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela