Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Öppnare gränser en överlevnadsfråga för HBTQ-personer"

- 17/05/2014, 11:13
Hanna Marie Björklund, Centerpartiets HBT-nätverk

Hanna Marie Björklund, Centerpartiets HBT-nätverk

Privat

"Den som lever under svårt förtyck på grund av sin sexuella läggning eller sin könsidentitet kan inte vänta på att vi tjafsar om Borg borde sagt ditt i stället för datt under sitt besök i Uganda" skriver Centerpartiets HBT-nätverk via ordförande Hanna Marie Björklund.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är det internationella dagen mot homofobi ochtransfobi, den infaller den 17 maj för att markera att det var denna dag, år1990, som WHO tog bort homo och bisexuallitet från sin lista på sjukdomar. Sverigehar inte haft någon fläckfri historia när det gäller HBTQ-rättigheter särskiltinte i transfrågor, men många viktiga segrar har ändå vunnits. I höstas närUSA:s president Barack Obama besökte Sverige gjorde han och Fredrik Reinfeldtett gemensamt uttalande där de gav sitt fulla stöd för HBTQ-personersrättigheter.  

Att leva ien del av världen där det anses vara, inte bara politiskt gångbart, utan renteftersträvansvärt, att uttala sig för allas lika rätt kan göra att man iblandglömmer att det går åt fel håll på andra platser. För samtidigt som vårsituation utvecklats till det bättre togs onsdagen den 7 maj det första falletupp i domstol i Uganda sedan landet infört sina nya hårda lagar mothomosexualitet. Två män riskerar att dömas till livstids fängelse för att hahaft en relation.  

Det förekommerfortfarande att länder på olika håll i världen inskränker och begränsar vissamänniskors rätt att existera och vara sig själva. Det handlar om en kränkningav de mest grundläggande rättigheterna vi har. Rätten att få leva och finnastill utan att behöva bli utsatt för våld och angrepp från staten. Det finnsfortfarande människor som inte har den rätten i dag.

När våramest fundamentala rättigheter kränks av en stat, med polis och rättssystem iryggen, finns det inte tid att förlita sig på opinionsbildning och diplomatiskafördömanden. Svenskar reser allt oftare till Dubai på solsemester, trots attFörenade Arabemiraten anser att det är rimligt att straffa homosexuellarelationer med tio års fängelse. HBTQ-personer hinner inte vänta på att deraspolitiker ska sluta upp med förföljelserna tack vare att världen långsamt inservikten av att inte ge dessa politiker legitimitet. De diskrimineras, fängslasoch mördas just nu. De behöver en möjlighet att fly i dag, inte om tio år.

Centerpartiettar ställning för en mer öppen värld med fri rörlighet av flera anledningar,men det här är en av dem vi särskild vill uppmärksamma i dag. När någon hotastill livet på grund av sin existens som individ behöver hen först och främst haen flyktväg ut ur landet, och ett annat land att fly till. Vilken kvot mankommer in på och vilka myndigheter som lyft vilka papper för att flytten skavara möjlig spelar mindre roll för den som nervöst lyssnar efter stöveltramputanför dörren på kvällarna.

Därför tarvi i Centerpartiets HBT-nätverk ställning för en mer generös flyktingpolitik,för öppnare gränser och för enklare, snabbare regler förarbetskraftsinvandring. Vi lever i ett land där politikerna tycker det ärsjälvklart att gå ut och säga att de står upp för allas lika rättigheter, menmånga andra gör inte det. De borde få komma hit och på så sätt räddas undandiskriminering och hot om våld som är deras vardag. Alla möjliga vägar in tillSverige för HBTQ-personer är bra. Fördömandet av de skamliga länderna måstefortsätta under tiden. Allt för många lever med en helt annan verklighet änvår.  

Hanna MarieBjörklund för Centerpartiets HBT-nätverk