Stockholm

"De vända ryggarna är en frisk reaktion på en sjuk politik"

Kristina Wicksell, antirasist, feminist och debattör
Kristina Wicksell, antirasist, feminist och debattör.

"Sverigedemokraternas framgångar är ett resultat av politiska strategier. Därför är politiska strategier ingen lösning för att stoppa deras framfart", skriver Kristina Wicksell, antirasist, feminist och debattör.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Kristina Wicksell på Twitter: @kickanwicksell

Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen är ute påsin EU-valsturné. I stad efter stad möts de av ryggar. Människor, ofta ”vanligtfolk”, som vill visa sitt motstånd. Som vill visa att Sverigedemokraternasrasism inte är värdigt ett land som Sverige.

Just nu får vi också broschyrer med ”samhällsinformation”från Sverigedemokraterna i våra brevlådor. På Facebook och Twitter flödarkreativiteten och förslagen på hur man bäst hanterar dessa broschyrer. Skickatillbaka lappen med påskrivet budskap, elda upp, riva till små bitar att skrivaorden ”Krossa SD” med.

Missnöjet mot Sverigedemokraterna tycks just nu vara extrastort, men i och med det aktiva motståndet föds också en diskussion. Är det härrätt sätt att hantera Sverigedemokraterna på? Är det inte bättre att möta demmed argument? Spär det inte bara på martyrskapet?

Mitt svar är; jag vet ärligt talat inte. Jag vet inte vilkenstrategi som är bäst. Jag vet inte vad som gynnar eller inte gynnar dem.  Och ärligt talat, jag skiter i det. Vad vi iSverige behöver just nu är inte strategi. Vad den svenska politiken behöver ärinte finslipad retorik eller taktik. Vi behöver hjärta. Engagemang. Ärlig jäklamänsklighet.

Anledningarna till att Sverigedemokraterna växer är förståsmånga, men de flesta med kunskap om ämnet kopplar det till hur politiken i dagkommit att handla mer om teknikaliteter och kortsiktighet - och mindre omideologi och långsiktighet. När det debatteras politik används ett språk somkreti och pleti inte förstår, och hänvisas till siffror och forskning som ingenkan ifrågasätta. I stället för att måla upp och sträva efter vilket samhälle vivill ha i framtiden fokuseras det på att förvalta en ekonomi.

Sverigedemokraterna är ganska ensamma om att verkligen ha envision och om att vända sig till människor känslor. De målar upp enrosaskimrande (eller snarare brun...) sentimental bild av ett folkhemssverige.De anspelar på människors rädslor och presenterar lösningar som människorfaktiskt förstår.

Sverigedemokraternas framgångar är ett resultat av politiskastrategier. Därför är politiska strategier ingen lösning för att stoppa derasframfart.

Jag vill inte att människor ska sitta ned och beräkna hur vimest strategiskt kan arbeta mot ett parti som anser att vissa människor inte fårfinnas i Sverige – att vissa människor inte passar in. Jag vill inte att viagerar logiskt, rationellt - själlöst. Jag vill att vi agerar som människor!

När Lars Ohly valnatten 2010 vägrade sätta sig i sminketsamtidigt som Jimmie Åkesson gjorde han inte det som en politisk strategi. Hangjorde det inte för att han trodde att det var det taktiskt bästa. Nä, Ohlyvägrade vistas i samma rum som Åkesson för att det kändes helt fel i hanshjärta. Han reagerade med ryggmärgen, på samma sätt som så många i dag gör närde river sönder broschyrer med inhumana budskap, och går ut på gatorna iprotest mot rasism.

Den dagen Sverigedemokraterna inte väcker någraryggmärgsreaktioner – först då blir jag riktigt orolig. 

Kristina Wicksell,
Antirasist, feminist och debattör

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.