Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"De vända ryggarna är en frisk reaktion på en sjuk politik"

"Sverigedemokraternas framgångar är ett resultat av politiska strategier. Därför är politiska strategier ingen lösning för att stoppa deras framfart", skriver Kristina Wicksell, antirasist, feminist och debattör.

Kristina Wicksell, antirasist, feminist och debattör

Kristina Wicksell, antirasist, feminist och debattör

Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen är ute på sin EU-valsturné. I stad efter stad möts de av ryggar. Människor, ofta ”vanligt folk”, som vill visa sitt motstånd. Som vill visa att Sverigedemokraternas rasism inte är värdigt ett land som Sverige.

Just nu får vi också broschyrer med ”samhällsinformation” från Sverigedemokraterna i våra brevlådor. På Facebook och Twitter flödar kreativiteten och förslagen på hur man bäst hanterar dessa broschyrer. Skicka tillbaka lappen med påskrivet budskap, elda upp, riva till små bitar att skriva orden ”Krossa SD” med.

Missnöjet mot Sverigedemokraterna tycks just nu vara extra stort, men i och med det aktiva motståndet föds också en diskussion. Är det här rätt sätt att hantera Sverigedemokraterna på? Är det inte bättre att möta dem med argument? Spär det inte bara på martyrskapet?

Mitt svar är; jag vet ärligt talat inte. Jag vet inte vilken strategi som är bäst. Jag vet inte vad som gynnar eller inte gynnar dem.  Och ärligt talat, jag skiter i det. Vad vi i Sverige behöver just nu är inte strategi. Vad den svenska politiken behöver är inte finslipad retorik eller taktik. Vi behöver hjärta. Engagemang. Ärlig jäkla mänsklighet.

Anledningarna till att Sverigedemokraterna växer är förstås många, men de flesta med kunskap om ämnet kopplar det till hur politiken i dag kommit att handla mer om teknikaliteter och kortsiktighet - och mindre om ideologi och långsiktighet. När det debatteras politik används ett språk som kreti och pleti inte förstår, och hänvisas till siffror och forskning som ingen kan ifrågasätta. I stället för att måla upp och sträva efter vilket samhälle vi vill ha i framtiden fokuseras det på att förvalta en ekonomi.

Sverigedemokraterna är ganska ensamma om att verkligen ha en vision och om att vända sig till människor känslor. De målar upp en rosaskimrande (eller snarare brun...) sentimental bild av ett folkhemssverige. De anspelar på människors rädslor och presenterar lösningar som människor faktiskt förstår.

Sverigedemokraternas framgångar är ett resultat av politiska strategier. Därför är politiska strategier ingen lösning för att stoppa deras framfart.

Jag vill inte att människor ska sitta ned och beräkna hur vi mest strategiskt kan arbeta mot ett parti som anser att vissa människor inte får finnas i Sverige – att vissa människor inte passar in. Jag vill inte att vi agerar logiskt, rationellt - själlöst. Jag vill att vi agerar som människor!

När Lars Ohly valnatten 2010 vägrade sätta sig i sminket samtidigt som Jimmie Åkesson gjorde han inte det som en politisk strategi. Han gjorde det inte för att han trodde att det var det taktiskt bästa. Nä, Ohly vägrade vistas i samma rum som Åkesson för att det kändes helt fel i hans hjärta. Han reagerade med ryggmärgen, på samma sätt som så många i dag gör när de river sönder broschyrer med inhumana budskap, och går ut på gatorna i protest mot rasism.

Den dagen Sverigedemokraterna inte väcker några ryggmärgsreaktioner – först då blir jag riktigt orolig. 

Kristina Wicksell,
Antirasist, feminist och debattör

Håller du med?

Mer:

Sverigedemokrat anmäler demonstranter – "kallades judesvin"