Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

FP: "Vi gör det enklare att plugga utomlands"

- 23/05/2014, 08:29 -
Maria Arnholm (FP), biträdande utbildningsminister<br>
Erik Scheller (FP), kandidat till Europaparlamentet<br>
Linda Nordlund (FP), ordförande Liberala ungdomsförbundet

Maria Arnholm (FP), biträdande utbildningsminister<br> Erik Scheller (FP), kandidat till Europaparlamentet<br> Linda Nordlund (FP), ordförande Liberala ungdomsförbundet

"I en globaliserad värld måste Sverige öppna sig utåt. Det handlar om utbyten och det handlar om mer språkkunskaper", skriver Maria Arnholm, Linda Nordlund och Erik Scheller, från Folkpartiet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Folkpartiet går till val på att värnaden fria rörligheten i Europa.  Våra möjligheter att resa, arbeta ochstudera i andra länder är friheter värda att försvara från de krafter som numobiliserar för att bygga nya murar över kontinenten.

Den fria rörligheten får inte stanna avutan måste ständigt utvecklas. Vi ska steg för steg underlätta för alltmer avutbyten och gränsöverskridande samarbete. Så bygger vi Europa samman.

Vi vet att drygt hälften av alla somlämnar gymnasiet med siktet på högre studier säger att de vill pluggautomlands. Ändå är det bara sex procent av studenterna som faktiskt gör det.Det vill vi ändra på. Att studera utomlands ska vara enkelt och en möjlighettillgänglig för alla – inte något svårt för de få. Den 25:e maj går vi därförtill val med tre krav.

Ett: Ett enhetligt system för att kunnajämföra betyg från gymnasier i alla EU-länder bör inrättas. Så kan ansökningartill utländska universitet underlättas och rörligheten öka.

Två: Alla EU-länderna, inklusiveSverige, bör uppmuntra till att fler drar nytta av Erasmus+, där ävenyrkesutbildning ingår. Så kan de EU-medel som avsätts göra störst nytta.

Tre: Det måste bli enklare att läsa pågymnasiet i ett annat EU-land. Därför bör möjligheten att tillgodoräkna sig enutländsk gymnasieutbildning stärkas.

I en globaliserad värld måste Sverigeöppna sig utåt. Det handlar om utbyten och det handlar om mer språkkunskaper.Därför har, och därför finns nästa år ett nytt utlandsstudiestödsystem på platsför att underlätta utlandsstudier.

För oss som tror på Europa är detdärför avgörande att unga kan söka sig över gränserna för att skapa sig denframtid de drömmer om. I Folkpartiets Europa ska byråkrati aldrig stå i vägenför ungas väg till ny kunskap och utbyten med andra länder.

Maria Arnholm (FP),biträdande utbildningsminister
Linda Nordlund (FP),ordförande Liberala ungdomsförbundet
Erik Scheller (FP),kandidat till Europaparlamentet

Är det här ett bra förslag?