- Foto: Joakim Loxdal

Mordhotade elever: "Vi har rätt att inte bjuda in SD"

"När det finns en uppenbar koppling mellan SDU's närvaro på skolan och att medlemmar i vår organisation blir mordhotade var det enligt oss det bästa för er medlemmar att SD och SDU inte bjöds in", skriver styrelsen för Globala gymnasiets elevkår.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi som skriver detta är styrelsen för Globala gymnasietselevkår och det var vi som fattade beslutet att inte bjuda in varken SD ellerSDU till debatten vi arrangerade tisdagen den 20/5. Med detta uttalande vill viklargöra för det resonemang som ledde fram till beslutet.

För det första anser vi att det är underligt att SDUkommer JO-anmäla skolan för att de inte fick delta i debatten, när skolan intehade något med arrangemanget att göra och skolledningen även uttryckte att deinte stödde vårt val av partier att bjuda. Arrangemanget låg alltså helt ochhållet på elevkåren som är fristående från skolan så den kritik som finns börriktas mot elevkåren och inte mot skolan.

För det andra var vår avsikt med beslutet aldrig attcensurera partipolitiska åsikter och därför bjöd vi 10 partier att delta idebatten, även om det sedan blev nio partier som faktiskt deltog då Junilistantyvärr inte hade någon som kunde ställa upp. Hade vi gått helt efter våramedlemmars intressen skulle vi mycket väl kunnat befunnit oss i en situationmed enbart 3-4 partier på scen. Målet med debatten var ju dock som sagt att gevåra medlemmar och skolans elever möjligheten att få ta del av så mångapolitiska partier som möjligt och därför gick vi inte efter våra medlemmarspartipolitiska intressen när vi bjöd in till debatten.

Den anmälan som görs mot skolan grundar sig i att det iSkolverkets riktlinjer för politisk information står att alla partier skabehandlas lika. Vi kommer därför bemöta det argumentet med att själva hänvisatill Skolverkets riktlinjer. För det finns även vissa premisser som enligtSkolverket gör att partier kan nekas tillträde.

I Skolverkets riktlinjer för politisk information iskolan går det att under punkt 4.2.1 läsa att det vid risk för oroligheter gåratt neka partier från att komma till skolan. Vi ansåg att SD's närvaro pådebatten skulle utgöra ett sådant hot mot våra medlemmar att det var befogatatt inte bjuda dem. Detta hot utgörs av att det vid senaste tillfället SDU varinbjudna till skolan blev en blockad som fick många otrevliga konsekvenser.

Vad gäller själva blockaden är det inte skäl nog att intebjuda SD då det även går att läsa under 4.2.4 att "Befarade störningarfrån skolans egna elever är inte skäl för att säga nej till ett parti". Vivar väl medvetna om att det vid eventualiteten att SD eller SDU hade bjudits inskulle blivit ytterligare en blockad men det är inte vad vi hänvisar till.Oroligheten och hotet utgörs av SD och SDU själva då det efter blockaden dökupp videor på elever på flera olika hemsidor. De representanter från SDU somskulle deltagit vid bokbordsdagen filmade alltså elever, utan deras tillåtelseoch mot deras vilja, och när dessa kom ut på nätet ledde det till att personerpå skolan blev utsatta för bland annat mordhot och hot om våldtäkt.

Det går att säga en hel del om blockaden och desseventuella förhindrande av SDU's yttrandefrihet, men när SDU-representanternasfilmer läcker ut på nätet och resulterar i att våra medlemmar blir hotade tilllivet så måste vi som elevkår kunna säga att de inte är välkomna. För vi ielevkårsstyrelsen kan under inga omständigheter se hur hot om våldtäkt, mordhotet cetera på något sätt hör ihop med partipolitik. Och skulle detta vara någotsom är förenligt med SD's eller SDU's partipolitik så får nog Skolverket seöver sina riktlinjer; för det måste finnas gränser för vad som är acceptabeltför partier att ägna sig åt och ändå vara välkomna i skolmiljöer.

I respekt för det förtroende ni medlemmar visat oss genomatt låta oss representera er har vi även bortsett från våra egna partipolitiskavärderingar och åsikter när frågan diskuterats och innan vi tog beslut i frågananordnade vi även ett möte dit alla elever var välkomna att uttrycka sinaåsikter. För när vi ska fatta ett beslut för hela elevkåren kan vi inte se tilloss själva utan vi måste se till alla er medlemmars bästa och kanskeframförallt minoriteternas bästa då dessa inte alltid kan, får eller vågar görasina röster hörda. Och när det finns en uppenbar koppling mellan SDU's närvaropå skolan och att medlemmar i vår organisation blir mordhotade var det enligtoss det bästa för er medlemmar att SD och SDU inte bjöds in.

Styrelsen för Globala gymnasiets elevkår:
Wilmer Wallin
Frida Ruben Engman
Amalia Berglöf
Felix Larsvik
Linnea Wallin
Jessika Lopez
Ellen Heiling
Ida Söderholm
Joakim Löfgren

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det rätt att neka SD att komma till en skola?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.