Mohamed Touzari
Mohamed Touzari

Mohamed Touzari: "Det är dags att ta ställning mot rasism nu"

"Glöm inte Avpixlat och glöm inte incidenten på Kungsgatan med Soran", skriver Mohamed Touzari.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Mohamed Touzari på Twitter: @BabyMohMoh 

I morgon är det dags för EU-val. Alla över 18 och som är svensk medborgare har möjligheten att påverka vilket parti och vilken representant från partiet de vill skicka till Bryssel. Samtliga partier har gått in stenhårt för det här. Jimmie och hans anhängare befinner sig på en Sverigeturné där de besöker olika städer och håller tal. Ett gäng jag skulle vilja säga är synonymt med Voldemort och hans dödsätare i Harry Potter-filmerna. I varenda stad de besökt hittills har de mött ett enormt motstånd. Folk demonstrerar och vänder ryggen åt Jimmie när han talar. Det är vackert att se hur vårt land står enat emot Sverigedemokraterna. Det är mindre vackert att de ständigt ska befläckas som vänsterextremister i media. Jag skulle inte vilja påstå att det är extremt att vara emot rasism och sexism men tidningar måste säljas och för att tidningar ska säljas behövs lockande rubriker. Att något så självklart som antirasism- och sexism ska benämnas som extremism är för mig helt ofattbart men låt så vara. I alla fall för tillfället då vi har annat att lägga fokus på.

Skolor bjuder in dessa. Skolan ska vara en trygghetszon. En plats där vi ska lära oss vad som är rätt och fel, där vi sedan barnsben fått inpräntade i våra huvuden att alla människor är lika mycket värda och där vi lär oss om nazismhistoria. Inte en plats där vuxna människor ska bjuda in ett parti som förespråkar nazism och sexism. Ett parti som kategoriserar och förtrycker människor. Elever vars ursprung inte är etniskt svenskt, som inte är heterosexuella och tjejer överlag förtrycks av detta parti och skolorna väljer frivilligt att släppa in dessa människor och låta de föreläsa för sina elever. 

De låter dem stå där och sprida sin nazistpropaganda framför dessa ungdomar som troligtvis sitter där med en klump i magen. De försvarar sig med argumentet ”vi lever i en demokrati” eller det klassiska ”de är ju trots allt ett riksdagsparti”. Det spelar ingen roll. Det är ett aktivt beslut som varje enskild skola tar. Det är ni och ingen annan som fattar det här beslutet. Vill ni bjuda in ett parti vars ideologi förtrycker era elever och gör att de blir illa till mods så stå för det och skäms därefter över era handlingar. Skyll inte ifrån er.

När Skolverket blir ifrågasatta på Twitter och får frågan om de anser att det är OK att debattera vissa elevers rättigheter i ett klassrum svarar de ”Ja, självklart” Det är demokrati.” Frågan jag då ställer mig är vad nästa skoldebatt kan tänka sig bli. Om det okej att rasifierade/judar/muslimer/HBTQ-personer har rätt att finnas? Som det ser ut nu verkar inte skolverket och respektive skolor runtom i Sverige tycka att nazism är ett problem. De legitimerar att människor som förespråkar en ideologi som lett till folkmord på miljoner människor under historiens gång är OK att bjuda in och låta föreläsa för sina elever. 

På ett sätt kan jag förstå hur lärare/rektorer resonerar när de säger att man ska bjuda in objektivt. Det sättet är då att bjuda in samtliga partier som sitter i riksdagen men det här är mycket större än enbart objektivt tänkande. Man bör se på det hela ur ett etiskt perspektiv och ställa sig frågan - förespråkar Sverigedemokraterna demokrati? De säger nej till samkönade äktenskap och vill inte att homosexuella par ska få adoptera. De vill förbjuda slöjor på allmän plats och de vill sänka abortgränsen. Med andra ord så vill de ta bort/förminska andra människors rätt att bestämma över sin egen kropp. Sverigedemokraterna är inte demokrater. Det är i grund och botten ett fascistiskt parti med en fascistisk agenda. Det räcker med att se på hur de internt sköter sina medlemsärenden/uteslutningar inom partiet. Antalet före detta SD-medlemmar som blivit uteslutna grundat på helt obefogade anledningar berättar i efterhand om vilken antidemokratisk kultur det finns inom partiet. Om du som medlem kritiserar partiet så ryker du innan du hinner säga ”jag är inte rasist, men..”.

Det går att jämföra med hur nazisterna i Tyskland under första halvan av 1900-talet använde demokratin som en språngbräda att ta sig till makten för att senare sopa all demokrati under mattan och ta total kontroll över folket. Något som skolorna runtom i landet bidrar till. Det är dags att sätta ner foten och det är dags att visa vart vi står. Det är dags för varenda skola i landet att ta ställning och visa att de är emot nazism. För om ens egna historielärare helt plötsligt accepterar det hen lärt ut om och berättat om hur hemskt det är att världen en gång sett ut så – vart är vi då egentligen? Glöm inte Avpixlat och glöm inte incidenten på Kungsgatan med Soran där högt uppsatta politiker i partiet använde ord som ”babbe” och ”hora” till kvinnan som sa åt dem. Det är dags att ta ställning för ett nazistfritt Sverige och visa att vi är fler än dem. Det är dags att göra det nu.

Mohamed Touzari

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.