Petter Forkstam och Björn Lindgren, Miljöpartiet
Petter Forkstam och Björn Lindgren, Miljöpartiet

Miljöpartiet: "HBTQ-flyktingar behöver också fri rörlighet"

REPLIK "Problemet med Moderaternas politik är tyvärr att de tänker alldeles för snävt när de kämpar för HBTQ-personers rättigheter", skriver Petter Forkstam och Björn Lindgren från Miljöpartiet


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrunden

Den här debattartikeln är ett svar på en debattartikel skriven av Olof Lavesson och Christofer Fjellner från Moderaterna. Läs den här.

Vi håller helt med Moderaternas Christofer Fjellner och Olof Lavesson om att samkönade par inte ska diskrimineras i något EU-land. Så långt är vi helt överens, och det är bra att Moderaterna lyfter frågan. Vi vill även att EU:s lagstiftning generellt ska anpassas efter den mångfald av olika familjekonstellationer vi har i dag. 

Problemet med Moderaternas politik är tyvärr att de tänker alldeles för snävt när de kämpar för HBTQ-personers rättigheter. Det är provocerande och ganska underligt att de själva skriver ”men fri rörlighet för vem?” utan att inse sitt eget begränsade perspektiv. De som allra mest akut behöver mer fri rörlighet är nämligen HBTQ-flyktingar från länder där homo- och transfobin är ännu starkare än i Europa. 

Ryssland och Uganda är två uppmärksammade exempel där utvecklingen tyvärr går åt helt fel håll just nu. Vi gröna vill att fler flyktingar – inklusive de som förföljs på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet – ska få stanna i Europa. Vi måste skapa lagliga och säkra vägar att ta sig till EU för att söka asyl, så att vi kan få ett slut på katastroferna med flyktingbåtar som sjunker i Medelhavet på väg till Europa.

Detta är en bokstavligen livsviktig fråga för HBTQ-flyktingar utanför EU, men Moderaterna säger nej till lagliga och säkra vägar för flyktingar. De säger ja till en fortsatt uppbyggnad av Fort Europa. Bland de flyktingar som stängs ute finns HBTQ-personer som flyr på grund av att de förföljs i sina hemländer. 

Varför säger Moderaterna nej till dessa flyktingar? För att citera Fjellner och Lavesson själva: ”EU är till för människor och ska underlätta för fri rörlighet över gränserna. Men fri rörlighet för vem?”. Det är inte trovärdigt att prata om HBTQ-personers rättigheter och vikten av fri rörlighet i EU utan att med ett ord nämna EU:s osolidariska flyktingpolitik. Vi kan dessutom granska hur Moderaternas partigrupp EPP har röstat i HBTQ-frågor under de senaste fem åren. EU-parlamentets HBT-grupp har granskat alla omröstningar och kommit fram till att Moderaternas partigrupp röstat HBT-vänligt i endast 36 % av fallen – att jämföra med 100 % för den gröna gruppen.

Brutaliteten i synen på HBTQ-personer runt om i världen är djupt oroande. I Uganda har nyligen livstidsfängelse införts för homosexuella och upp till sju års fängelse för anhöriga eller vänner som inte rapporterar in homosexuella till polisen. Att leva som homosexuell i Kamerun är i dag förenligt med dödsstraff. I Ryssland bestraffas ”homosexuell propaganda”, vilket kan vara allt från att två killar håller varandra i handen offentligt eller att en person har en prideflagga på sin ryggsäck. 

Vi vill öppna lagliga och säkra vägar för flyktingar att söka asyl och att fler medlemsstater tar ett större ansvar för att ge skydd åt flyktingar. I ett Europa där det blåser kalla vindar vill vi vara en varm röst i EU-parlamentet och arbeta för att minska diskriminering och öka medmänskligheten – även gentemot de som inte är EU-medborgare. Vi gröna vill att fler HBTQ-flyktingar ska få en fristad från förtryck i Europa. Varför vill inte Moderaterna det?

Petter Forkstam (Mp), kandidat till Europaparlamentet och sammankallande Grönt hbtq-nätverk
Björn Lindgren (Mp), kandidat till Europaparlamentet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.