SDU Stockholm
SDU Stockholm

SDU Stockholm: "Ett klargörande om händelserna på Globala gymnasiet"

"Det är tråkigt att det ens blir en debatt om vi ska få vara med i debatten eller inte. Vi diskuterar hellre hur vi ska stoppa EU:s maktöverföring", skriver SDU Stockholm i sitt klargörande om deras syn på händelserna på Globala Gymnasiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För att bringa klarhet kring händelserna på Globala gymnasiet den 20/5 väljer vi i SDU Stockholm att gå ut med ett klargörande vårt besök. Detta efter att våra representanter från SDU figurerar i media tillsammans med oklarheter kring vad som egentligen skett. I och med att vi ej blivit inbjudna till en debatt om EU på skolan där övriga riksdagspartier samt (F!) bjöds in att delta, valde vi att dela flygblad med information utanför skolan. Rektorn får neka partier tillträde till skolan. Skolverket skrev följande på sin hemsida. 

”Skälen får inte ha något samband med partiets åsikter då det skulle strida mot kravet på saklighet och opartiskhet. Om eleverna på skolan hotar med att orsaka störningar och bråk om ett visst parti kommer till skolan, så utgör inte heller det ett acceptabelt skäl för skolan att neka ett parti tillträde. Skolan får inte heller anföra den allmänna ordningen, praktiska skäl eller liknande skäl som ett svepskäl för att inte släppa in ett politiskt parti. Lagstiftningen om förbud mot kränkande behandling eller diskriminering kan inte åberopas som skäl för beslut som strider mot grundlagarna.” 

Det finns inga lagliga skäl att vägra oss debatten. Det är skolans och rektorns ansvar att följa grundlagen för att främja yttrandefrihet och de demokratiska principerna. Även elevkåren står under grundlagen. De som ska ha undvikit att bjuda in oss. De som rektorn har valt att skylla ifrån sig på istället för att ta ansvar och fullgöra sin plikt mot ALLA elever på skolan. Inte endast kapitulera inför en högljudd minoritet. Det behövs bättre kompetens och karaktär inom skolväsendet ifall vi ska lyckas stävja dessa regelrätta attacker på hela vårt samhälle.

Som svar på anklagelserna från elevkåren på Globala Gymnasiet som skrev följande:

”men när SDU-representanternas filmer läcker ut på nätet och resulterar i att våra medlemmar blir hotade till livet så måste vi som elevkår kunna säga att de inte är välkomna.”

Vi i SDU har inte släppt några filmer från Globala gymnasiet. Det som har spridits på nätet har sitt ursprung från annat håll. På plats fanns vid båda tillfällena flertalet elever och andra personer som filmade. Vi förnekar absolut inte att vi har filmat. För det har vi. På inrådan av polis i ett syfte att skydda oss från brott. Vi ser helst att vi inte alls behövde dokumentera våra besök för den här tragiska anledningen. Vi ser helst att vi slipper beskyddas av polis när vi främjar det demokratiska samtalet. Tyvärr är det inte verkligheten i Sverige 2014.

SDU står för demokrati och samtal mellan oliktänkande. SDU står för att alla elever ska få chansen att ställa frågor till representanter från alla partier. Vi vet att det finns elever som verkligen uppskattar oss när vi besöker deras skolor. Av förklarliga skäl hörs inte deras röster. Av förklarliga skäl vågar de inte yttra sina åsikter. Vi tycker synd om de elever som hade frågor att ställa till oss. De som försökte starta ett samtal blev snabbt påflugna verbalt av aktivister med orden ”ta inte debatten” och ”va fan håller du på med”. Sedan startade kören av nedsättande slagord och kränkningar. Trots detta kunde en intressant diskussion mellan SDU och några få elever att fortsätta sporadiskt.

SDU var i kontakt med rektorn för Globala Gymnasiet senast dagen innan flygbladsutdelningen. Rektorn valde att bryta mot grundlagen istället för att samarbeta med oss. Polisen var på plats när SDU anlände runt 15:00. För att säkerställa säkerheten kring besöket fördes dialog med polis innan. Att ett demokratiskt ungdomsparti behöver polisen som livvakter vid varje skolbesök är en skrämmande utveckling mot ett mer stängt samhälle. Allt eftersom ordet spreds av elever att SDU stod utanför skolområdet slöt fler aktivister upp. En del aktivister kändes igen från liknande aktioner mot SDU:s besök på andra skolor i Stockholm. Då begärdes förstärkning till platsen. 

Polisen avvaktade i längsta möjliga mån innan de valde att ge oss i SDU lite utrymme att andas. Stundtals stod hetsiga aktivister decimetern ifrån våra representanters ansikten och gapade. Samtidigt var SDU helt omringade på alla håll. Efter flertalet varningar från polis, som bemöttes med nidvisor, föstes aktivisterna tillbaka in på skolans område. SDU befann sig på allmän väg utanför området. Det är beklagligt att dessa kriminella ligister tvingar det demokratiska samtalet till tystnad. Det är beklagligt att de inte ställs till ansvar för den skada de åsamkar det fria ordet. Det är beklagligt att de utgör ett hot som kräver polisiär närvaro.

SDU valde trots spott och spä att stå kvar för att dela flygblad till klockan 17:00. Vilket var bestämt sedan tidigare. Enligt uppgifter ska ett fåtal av aktivisterna rapporterats för ohörsamhet mot ordningsmakt. Polisen agerade på ett korrekt och föredömligt vis utan att ingripa med våld. Vi tre SDU-representanter eskorterades från platsen av polis i syfte att skydda oss. Det är tråkigt att det ens blir en debatt om vi ska få vara med i debatten eller inte. Vi diskuterar hellre hur vi ska stoppa EU:s maktöverföring, den extrema invandringspolitiken, kriminalitet på både ett internationellt och nationellt plan. Vi lyfter mer än gärna frågor som rör en värdig ålderdom för våra pensionärer. De är trots allt de vi har att tacka för demokratin och det fria ordet. Just det som de antidemokratiska aktivisterna försöker ta ifrån oss.

I Sverige finns det en minoritet med personer som anser att de äger rätten att tysta sina meningsmotståndare genom hot, våld, trakasserier, skadegörelse och sabotage. SDU tar avstånd från allt politiskt våld. SDU kommer aldrig låta oss skrämmas till tystnad. SDU kommer alltid att kämpa för en tryggare framtid för oss alla!

"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem." -Evelyn Beatrice Hall

--

Johan Tireland,
SDU Stockholm

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.