Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Grön Ungdom: "Vik er inte för Sossarna redan på förhand!"

- 29/05/2014, 12:07
Tova Melin och David Ling, kongressombud för Grön Ungdom

Tova Melin och David Ling, kongressombud för Grön Ungdom

"Det är fullt möjligt att påbörja avvecklingen av exporten redan nu", skriver Tova Melin och David Ling, båda kongressombud för Grön Ungdom.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Om en vecka har Miljöpartiet sin kongressi Göteborg. Då ska ett valmanifest för riksdagsvalet antas, och därmed ritasriktlinjerna för Miljöpartiets politik under hela nästa mandatperiod upp.

Inför kongressen föreslår partistyrelsenatt vi ska vilja stoppa vapenexporten till diktaturer och länder inblandade iväpnade konflikter. Vi tycker att det är för mesigt. I Miljöpartietspartiprogram antaget 2013 står det att partiets mål är att avveckla allvapenexport. Miljöpartiets vision om nedrustning är viktig och ska finnas med ivalmanifestet. Att frågan om vapenexporten är en het potatis inför en eventuellregeringsförhandling med Socialdemokraterna är ingen hemlighet. Miljöpartietbör inte vika sig innan förhandlingarna ens börjat.

Att vi måste sluta exportera vapen bordevara en självklarhet. Att förbjuda vapen till diktaturer, länder som bryter motmänskliga rättigheter och länder i krig betyder i princip att vi kan säljavapen – förutsatt att de aldrig någonsin används.

Svenska vapen användes mot dedemonstrerande i den arabiska våren. Både genom att ha sålts tilldemonstranternas egna regimer i till exempel Egypten och genom attSaudiarabiens armé, beväpnad av Sverige, slog ned på demonstrationerna iBahrain. Svenska vapen som har sålts vidare i andra och tredje hand har hamnati Burma och använts av regimen i strider mot gerillagrupper. December 2012 var45 miljoner människor i världen på flykt, och de flesta flyr undan krig.

Det är fullt möjligt att påbörja avvecklingenav exporten redan nu. Riksdagens krigsmaterielexportutredning Kex blir klar idecember 2014 och kommer vara ett utmärkt tillfälle att lägga omexportpolitiken. Vi kommer att behöva dagens vapenfabriker till att tillverkaden miljöteknik vi behöver för omställningen av samhället i och medklimatförändringarna.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna gårtill val som två olika partier, med varsitt valmanifest. Miljöpartiet kan intesluta vara en röst för fred och nedrustning i världen bara för att det är bekvämti en eventuell förhandling efter valet. Vi får inte kompromissa bort det som ärpolitiskt bra till förmån för det som är politiskt enkelt. Det är långt undervår värdighet.

Tova Melin, kongressombud för Grön Ungdom
David Ling, kongressombud för Grön Ungdom