Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratpartiet: "Nu lämnar vi över stafettpinnen till er andra i EU"

- 29/05/2014, 15:08 -
Christian Engström, avgående ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

Christian Engström, avgående ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

BERTIL ERICSON

Piratpartiets Christian Engström fick inte förnyat förtroende att representera Sverige i EU-parlamentet. Nu vädjar han till de kvarvarande parlamentarikerna att fortsätta kampen för fri- och rättigheter på nätet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tyvärr lyckades det svenska Piratpartiet inte hålla sig kvar i Europaparlamentet. Det värsta är inte att vi åkte ut i sig, utan att Piratpartiet faktiskt hade behövts i EU.

Det handlar om EU:s nya persondataskydd, om vad som skall hända med det rättighetskränkande datalagringsdirektivet och om en reformerad upphovsrätt. Detta för att bara ta några exempel på frågor där vi hade kunnat tillföra viktig kompetens och angelägna perspektiv.

Nu finns det visserligen en ny, tysk piratpartist i Europaparlamentet. Hon har gigantiska arbetsuppgifter framför sig.

Men om vi ser till Sverige och de svenska ledamöterna – så vill jag ge några råd.

Det första är att ta de medborgerliga fri- och rättigheterna på allvar. De är inget man kan kompromissa om. Skälet till att våra grundläggande rättigheter kallas grundläggande är att de alltid, i alla lägen, skall respekteras.

Mitt andra råd är att se medborgarna just som medborgare, inte som undersåtar som ständigt måste kontrolleras, övervakas och styras. Vi är alla enskilda individer som skall bedömas utifrån våra handlingar. Därför är det till exempel inte acceptabelt att massövervaka hela folket. Övervakning skall vara förbehållen insatser mot människor som är misstänkta för allvarliga brott.

Mitt tredje råd är att lära sig mer och försöka förstå vad en uppkopplad värld verkligen innebär. Att inse att ett fritt och öppet internet är viktigt för kulturen, forskningen, demokratin och det fria företagandet. Att inte försöka styra och ställa över internet, utan att acceptera dess egen inneboende livskraft. Att ge den spontana ordningen en chans.

Till sist: Upphovsrätten måste reformeras och anpassas till vår tid. Det är nödvändigt för att kulturen skall kunna utvecklas. Det är nödvändigt för att skapa en verklig inre marknad i EU. Och det är nödvändigt att vi avslutar kriget mot hela den unga uppkopplade generationen.

Vi får väl se om någon lyssnar. Men lita på att vi svenska piratpartister kommer att göra vad vi kan för att skapa tryck i dessa frågor från utsidan.

Christian Engström
Avgående ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

Var det ett misstag av Sverige att inte välja in Piratpartiet igen?