Christian Engström, avgående ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet
Christian Engström, avgående ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet - Foto: BERTIL ERICSON

Piratpartiet: "Nu lämnar vi över stafettpinnen till er andra i EU"

Piratpartiets Christian Engström fick inte förnyat förtroende att representera Sverige i EU-parlamentet. Nu vädjar han till de kvarvarande parlamentarikerna att fortsätta kampen för fri- och rättigheter på nätet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tyvärr lyckades det svenska Piratpartiet inte hålla sig kvar i Europaparlamentet. Det värsta är inte att vi åkte ut i sig, utan att Piratpartiet faktiskt hade behövts i EU.

Det handlar om EU:s nya persondataskydd, om vad som skall hända med det rättighetskränkande datalagringsdirektivet och om en reformerad upphovsrätt. Detta för att bara ta några exempel på frågor där vi hade kunnat tillföra viktig kompetens och angelägna perspektiv.

Nu finns det visserligen en ny, tysk piratpartist i Europaparlamentet. Hon har gigantiska arbetsuppgifter framför sig.

Men om vi ser till Sverige och de svenska ledamöterna – så vill jag ge några råd.

Det första är att ta de medborgerliga fri- och rättigheterna på allvar. De är inget man kan kompromissa om. Skälet till att våra grundläggande rättigheter kallas grundläggande är att de alltid, i alla lägen, skall respekteras.

Mitt andra råd är att se medborgarna just som medborgare, inte som undersåtar som ständigt måste kontrolleras, övervakas och styras. Vi är alla enskilda individer som skall bedömas utifrån våra handlingar. Därför är det till exempel inte acceptabelt att massövervaka hela folket. Övervakning skall vara förbehållen insatser mot människor som är misstänkta för allvarliga brott.

Mitt tredje råd är att lära sig mer och försöka förstå vad en uppkopplad värld verkligen innebär. Att inse att ett fritt och öppet internet är viktigt för kulturen, forskningen, demokratin och det fria företagandet. Att inte försöka styra och ställa över internet, utan att acceptera dess egen inneboende livskraft. Att ge den spontana ordningen en chans.

Till sist: Upphovsrätten måste reformeras och anpassas till vår tid. Det är nödvändigt för att kulturen skall kunna utvecklas. Det är nödvändigt för att skapa en verklig inre marknad i EU. Och det är nödvändigt att vi avslutar kriget mot hela den unga uppkopplade generationen.

Vi får väl se om någon lyssnar. Men lita på att vi svenska piratpartister kommer att göra vad vi kan för att skapa tryck i dessa frågor från utsidan.

Christian Engström
Avgående ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

/
/
/
/
Var det ett misstag av Sverige att inte välja in Piratpartiet igen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.