Markus Mattila, S-debattör
Markus Mattila, S-debattör

"Vill vi verkligen ha ett politiskt klimat där man skämtar om Utöya?"

"Att han försökte skämta om just Utöya gör det extra osmakligt", skriver Markus Mattila, S-debattör och opinionsbildare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På sociala medier är inget privat om man är politisktengagerad eller har politiska uppdrag. Allt man skriver och länkar till påsociala medier får konsekvenser för sitt politiska engagemang om man skrivernågot olämpligt.

I går gick den moderata kommunpolitikern Johan Teiffel ut påFacebook och postade en riktigt vidrigt och osmakligt inlägg där han skämtadeom massakern på Utöya. Jag förstår verkligen inte hur man ens kan ha tanken attöverhuvudtaget posta ett sådant inlägg? Han upptäckte senare att inlägget ficken massa uppmärksamhet och han tog bort den, men med en sorts ursäkt för varförhan skrev inlägget:

 ”De publicerades av mig som privatperson och inte i egenskapav politiker. De ska alltså inte uppfattas som några politiskaställningstaganden.”

Vad hade han för omdöme egentligen? En politiker är inte privat på sittfacebook-konto, vill man vara privat så ska man hålla en respektabel och fräschnivå och inte skämta om ungdomar som sköts ner av en nazist.

Att han försökte skämta om just Utöya gör det extra osmakligt då jag ochsäkert i likhet med många andra SSU:are hade vänner och bekanta som befann sigpå ön och att händelsen bara är tre år bakåt i tiden. Det jag säger nu är inteatt man ej får skämta som politiker på sociala medier, man får absolut skämtaoch lätta stämningen, men att skämta om till exempel massmord och sexism som politikerär inte okej. 

Vill vi verkligen ha ett politiskt klimat där man skämtar om massmord?

Jag kan inte poängtera nog faktumet att det Johan skrev var osmakligt,vidrigt och omdömeslöst.

Markus Mattila
S-debattör och opinionsbildare

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Får man skämta om morden på Utöya?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.