Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aras Amin: "Sverige är vårt land"

- 06/06/2014, 17:59 -
Aras Amin - IMER-Student

Aras Amin - IMER-Student

"Varför säga till en del människor att de inte kan vara svenskar?", skriver Aras Amin, IMER Student.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 6:e juni är Sveriges dag. Det är min och din dag. På denna dag hissas den blågula flaggan mot himlen i alla områden i Sverige. Alla känner en stolthet att bo i ett land som är världskänt för sin tolerans, öppenhet, frihet och demokrati.

Det gör alltid ont när man ser att ett xenofobiskt parti, Sverigedemokraterna, har fått större stöd i Sverige. Deras politik är grundat på hat och ett ”vi” och ”dem”-tänkande samt grundlösa stereotyper. De fiskar i grumligt vatten och försöker att ge ett enda svar på alla samhällets utmaningar. Det är nog osannolikt och helt ologiskt att 90 % minskning av antal immigranter kommer att leda till lägre arbetslöshet, lösa ekonomiska krisen, förbättra skolresultaten, stärka försvaret, lösa klimatutmaningar samt bringa ökad jämställdhet.

Rasister talar om att det humana och generösa Sverige inte längre ska öppna famnen för människor i nöd. De uppmuntrar att stänga gränser och låta Sverige slippa ta ansvar i världssamfundet. Vi och en del andra europeiska länder har en åldrande befolkning vilket innebär en kompetensbrist i flera branscher inom snar framtid. Det visar att Sverige är i behov av utländsk arbetskraft. Å andra sidan så är en stor del av immigranterna egna företagare och detta har sina fördelar för Sveriges ekonomi.

Somliga tycker att det är angeläget att blåsa i vuvuzelor medan Åkesson talar, men detta skulle i sin tur ge dem mer uppmärksamhet samt sätta en offerstämpel på SD. Ta i stället debatten med xenofober och visa att deras politik saknar grunder. Det är självklart att samhället har utmaningar, men dessa utmaningar inte kan lösas med ett vi och dem-tänkande. Vi är beroende av varandra.

Varför exkludera en grupp människor? Varför säga till en del människor att de inte kan vara svenskar? Låt individen själv avgöra hur hen vill bli uppfattad. Varje individ har rätten att beskriva sig själv, men det som är gemensamt hos oss alla är att vi bor i möjligheternas land. 

Gå ut och fira Sveriges flaggdag eftersom det är min och din dag. Det är vår dag.

Aras Amin - IMER-Student