Martina Lengel
Martina Lengel

Debattör: "Skärp er gamlingar!"

"Jag ser gärna att ni äldre i Sverige rycker upp er och börjar visa vad ni tycker", skriver debattören Martina Lengel.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag far jag hela tiden runt bland två olika världsuppfattningar, eller rättare sagt, Sverigeuppfattningar. Å ena sidan hör jag ständigt att vi lever i en kris, rasismen är hög, arbetslösheten är hög, inkomstskillnader är större är någonsin, timanställningarna blir fler och fler. Å andra sidan hör jag hur bra vi har det i snälla Sverige där ingen behöver vara fattig och leva utanför samhällets trygga ramar. Det som är intressant är dock att bland svenskar med uppfattningarna om hur bra vi har det sniker det ständigt in realistiska kommentarer också. ”Det är skamligt att vi i Sverige ska behöva köa för cancervård.” eller ”Nej, ska de varsla i fabriken igen!”. Problemet är att det aldrig kommer längre än så.

I alla fall inte från en grupp i samhället. Den lite äldre svensken.

Jag bor nu i Spanien och ständigt ser jag människor från alla åldersgrupper protestera, göra sina röster hörda, demonstrera. Den unga revolutionären, den arga pensionären, de missnöjda arbetarna, alla har de glöden i ansiktet och visar vad de tycker. När jag första gången såg pensionärer med sina stora plankat lunka runt lugnt på de stora gatorna i Barcelona för att avslutningsvis kasta skräp på en bankomat blev jag chockad. Jag hade aldrig sett något liknande i Sverige. Min uppfattning om att det är som en biologisk lag att ens kämparglöd ska vara utdöd vid sisådär 35årsålder hade falerat. Nu ser jag dessa pensionärer ganska ofta och funderar över varför existerar inte det beteendet här i Sverige?

Jag har flera gånger hört att det där med manifestationer är förlegat och att det förknippas med unga barbarer, kanske är det därför alla visa äldre människor slutar med sådant. Men jag ser inte att ni är allt för engagerade på andra sätt heller, att rösta vart fjärde år räknas inte, sorry.

Dessutom är demonstrationer och manifestationer effektivare än många tror. Annars hade inte den spanska staten lagt så mycket ansträngning för att få bort dem. Man har diskuterat att införliva en lag som kan ge demonstranter miljoner i böter. Något som de tyckte var värt trots all kritik de får för det. Allt för att stoppa folk från att kritisera staten.

Jag ser gärna att ni äldre även i Sverige rycker upp er och börjar visa vad ni tycker. För även ni vet innerst inne att trygga Sverige egentligen inte är så tryggt. Jag ser även gärna att det slutas att klanka ner på att Sveriges ungdomar är lata när de i själva fallet är vi som engagerar oss och det är vi som tvingas leva med de otrygga anställningarna och villkoren. Att få hjälp från er äldre med er ekonomiska, sociala och politiska makt hade inte suttit fel.

Jag hoppas att jag hade fel med att det är en biologisk lag att kämparglöden försvinner när vi är 35 år och att åtminstone vår glöd blir bestående.

Martina Lengel

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.