Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Debattör: "Skärp er gamlingar!"

Martina Lengel
1 av 1

Martina Lengel

Debatt | 07/06/2014 11:16

"Jag ser gärna att ni äldre i Sverige rycker upp er och börjar visa vad ni tycker", skriver debattören Martina Lengel.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag far jag hela tiden runt bland två olika världsuppfattningar, eller rättare sagt, Sverigeuppfattningar. Å ena sidan hör jag ständigt att vi lever i en kris, rasismen är hög, arbetslösheten är hög, inkomstskillnader är större är någonsin, timanställningarna blir fler och fler. Å andra sidan hör jag hur bra vi har det i snälla Sverige där ingen behöver vara fattig och leva utanför samhällets trygga ramar. Det som är intressant är dock att bland svenskar med uppfattningarna om hur bra vi har det sniker det ständigt in realistiska kommentarer också. ”Det är skamligt att vi i Sverige ska behöva köa för cancervård.” eller ”Nej, ska de varsla i fabriken igen!”. Problemet är att det aldrig kommer längre än så.

I alla fall inte från en grupp i samhället. Den lite äldre svensken.

Jag bor nu i Spanien och ständigt ser jag människor från alla åldersgrupper protestera, göra sina röster hörda, demonstrera. Den unga revolutionären, den arga pensionären, de missnöjda arbetarna, alla har de glöden i ansiktet och visar vad de tycker. När jag första gången såg pensionärer med sina stora plankat lunka runt lugnt på de stora gatorna i Barcelona för att avslutningsvis kasta skräp på en bankomat blev jag chockad. Jag hade aldrig sett något liknande i Sverige. Min uppfattning om att det är som en biologisk lag att ens kämparglöd ska vara utdöd vid sisådär 35årsålder hade falerat. Nu ser jag dessa pensionärer ganska ofta och funderar över varför existerar inte det beteendet här i Sverige?

Jag har flera gånger hört att det där med manifestationer är förlegat och att det förknippas med unga barbarer, kanske är det därför alla visa äldre människor slutar med sådant. Men jag ser inte att ni är allt för engagerade på andra sätt heller, att rösta vart fjärde år räknas inte, sorry.

Dessutom är demonstrationer och manifestationer effektivare än många tror. Annars hade inte den spanska staten lagt så mycket ansträngning för att få bort dem. Man har diskuterat att införliva en lag som kan ge demonstranter miljoner i böter. Något som de tyckte var värt trots all kritik de får för det. Allt för att stoppa folk från att kritisera staten.

Jag ser gärna att ni äldre även i Sverige rycker upp er och börjar visa vad ni tycker. För även ni vet innerst inne att trygga Sverige egentligen inte är så tryggt. Jag ser även gärna att det slutas att klanka ner på att Sveriges ungdomar är lata när de i själva fallet är vi som engagerar oss och det är vi som tvingas leva med de otrygga anställningarna och villkoren. Att få hjälp från er äldre med er ekonomiska, sociala och politiska makt hade inte suttit fel.

Jag hoppas att jag hade fel med att det är en biologisk lag att kämparglöden försvinner när vi är 35 år och att åtminstone vår glöd blir bestående.

Martina Lengel

Håller du med?