Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

S-kvinnor: "Bra att ni är öppna för kvotering, CUF"

- 09/06/2014, 11:04 -
Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor

Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor

Minna Ridderstolpe / Minna Ridderstolpe

"Men när man talar om kvotering mellan män och kvinnor, då drar Centerpartiet öronen åt sig", skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I samband med att Sveriges Radio släppte årets sommarpratarehar många tyckt till om vilka som valts ut. Centerpartiets ungdomsförbund harockså tyckt till, de beklagar att Sveriges radio valt så många sommarpratarefrån Stockholm och inte fördelat dem över landet.

Centerpartiet vill komma ifrån den likformighet som uppstår näralla beslut fattas i Stockholm. Det är en klok tanke. Så resonerar man även i Sverigesriksdag när man kvoterar in ledamöter från hela landet, så att alla regionerblir representerade. I näringslivets bolagsstyrelser ser man på samma sättstora fördelar med att kvotera in personer från olika branscher. 

Men när man talar om kvotering mellan män och kvinnor, då drarCenterpartiet öronen åt sig. Nej, de vill inte reglera, det ska parterna självfå bestämma. Fördelningen av män och kvinnor ska ske genom ett naturligt urvaloch man hänvisar till att den mest lämpade ska ha jobbet. De bortser från detsjälvklara – kvotering är till just för att den mest lämpade ska få jobbet!

I dag sker inte det naturligt, det finns flera uppenbartojämlika och orättvisa koncentrationer av makt som är nödvändiga att bryta. Stockholmarnafår oproportionerligt mycket utrymme i media. CUF beskriver att ”ensidigt Stockholmsfokus  ger en skev bild av hur landet verkligen serut.”

CUF kräver att Sveriges radio visar större bredd, både vadgäller yrkesval och spridning i landet. S-kvinnor vill bara säga att vi heltoch fullt håller med! Givetvis ska alla grupper få en rättvis del av makten ochutrymmet i det offentliga rummet. Eftersom det inte sker naturligt, så måsteman se till att kvotera utrymmet mer representativt.

På samma sätt är det givetvis viktigt att makten fördelaslika mellan män och kvinnor och att vi på alla sätt verkar för att få en bredddär alla grupper känner sig representerade och delaktiga. Kvotering är enviktig fråga – vi är glada att Centerpartiets ungdomsförbund öppnar dörren förden diskussionen och ser fördelarna för att nå mångfald och representation!

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor 

Bör vi könskvotera?