Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi måste låta Alexa och Strahinja få stanna"

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7.
1 av 2

Syskonen Alexa, 10, och Strahinja, 7.

Privat

Pojkarna, vid sin systers grav.
2 av 2

Pojkarna, vid sin systers grav.

Privat

Debatt | 09/06/2014 18:14

"Det är oacceptabelt att utsatta människor behandlas som pinnar i en statistik", skriver Alfred Askeljung (C) och Caspian Rehbinder (Migro).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyheter24 rapporterar i dag om Alexa och Strahinja. De är tio respektive sju år gamla, födda och uppväxta i Sverige, men ska nu utvisas med sin familj till Serbien. Detta trots att familjen inte kommer från Serbien utan Kosovo, och har bott i Sverige i snart elva år. Tidigare har Europadomstolen stoppat utvisningen, men nu vill Migrationsverket ändå verkställa den.

Föräldrarna i familjen har båda på egen hand hittat jobb och försörjning, och har alla förutsättningar för att försörja sig själva och skapa sig en trygg tillvaro. Men eftersom de ska utvisas får de inte arbeta. Det är inte bara en human tragedi, utan också en förlust för Sverige. Än mer absurt blir fallet av det faktum att vi har fri arbetskraftsinvandring. Hade föräldrarna fått jobb hade de kunnat invandra till Sverige, men de får uppenbarligen inte skaffa jobb om de redan är här.

Det här är bara det senaste fallet i en lång rad av utvisningar där lagstiftningen och framförallt tillämpningen av lagen verkar ställas tvärtemot det allmänna rättsmedvetandet. Vi vägrar tro att intentionen bakom de många liberaliseringarna var att möjliggöra ett haveri som detta. I tidigare liknande fall har Migrationsverket backat och ändrat beslut efter folkstormar. Det är bra att fler får stanna i trygghet i Sverige, men utvisningsbeslut får inte bero på medial uppmärksamhet i en rättsstat. Därför behöver vi inte bara ett bättre fungerande och mer rättssäkert migrationsverk utan också politiska initiativ för att fall som detta inte ska hända igen.

Det är oacceptabelt att utsatta människor behandlas som pinnar i en statistik och att lagar tolkas på snävast möjliga sätt. Migrationsverket måste stoppa samtliga utvisningar till annat land än ursprungslandet.

Vi måste också arbeta politiskt för att närma oss en territorialprincip. Barn som föds och växer upp i Sverige bör automatiskt bli medborgare. Att barn kan bli utvisade från det land där de fötts och vuxit upp är både konstigt och osmakligt. Det bygger knappast en positiv nationell gemenskap.

Som politiker har vi en skyldighet att värna de svaga och att använda statens våldsmonopol till så bra saker som möjligt. Vi måste låta Alexa och Strahinja få stanna och fortsätta arbetet för en human och rättvis migrationspolitik.

Alfred Askeljung
Förbundsstyrelseledamot Centerstudenter och riksdagskandidat för Centerpartiet
Caspian Rehbinder
Projektledare på Migro

Borde pojkarna få stanna i Sverige?