Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fanny Åström: "Vi måste ställa krav på män att känna in kvinnors gränser"

Fanny Åström, feminist och bloggare
1 av 1

Fanny Åström, feminist och bloggare

Privat

Debatt | 10/06/2014 10:09

"Varför är det kvinnor som ska ta skiten för att vissa män inte fattar?", skriver Fanny Åström, feminister och bloggare.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För att komma till bukt med det sexuella våldet är det viktigt att vi har en bred definition av vad våldtäkt är. En våldtäkt kan inte bara vara det som en gärningsman gör med flit, för att skada den hen har sex med. Även tjat, att utnyttja utsatthet och att inte bry sig särskilt mycket om att känna in den person en har sex med för att försäkra sig om att det är okej bör räknas in under våldtäkt.

När jag säger detta så undrar många ”hur kan det vara våldtäkt om personen inte är medveten om att den andra inte vill?”. Det tycks för många spontant väldigt orättvist att någon ska kunna göra sig skyldig till ett brott utan att vara medveten om det. Hur kan vi lasta någon moraliskt för det hen inte kände till?

Att inte vara medveten om den andra personens vilja är också ett val. En kan välja att vara medveten, en kan välja att helt enkelt inte bry sig så mycket. Män hävdar i rättegångar att de ”inte förstod” att kvinnan inte ville, trots att hon kanske sa nej. Till exempel den man som valde att tolka kvinnans nej som att hon initierade dominanssex. Kanske trodde han verkligen det, men om han hade prioriterat att inte tvinga sig på henne sexuellt skulle han såklart ha stannat upp, kollat av med henne om hans tolkning var korrekt. Men det gjorde han inte, han utgick från att han hade rätt och körde på, trots att hon inte ville. Han prioriterade inte hennes vilja tillräckligt högt för att bry sig om att fråga.

I ett samhälle där kvinnor generellt ses som objekt för mäns njutning så är det inte så konstigt att män inte har särskilt stort intresse av att faktiskt bry sig om vad kvinnor vill. En kvinnas vilja spelar helt enkelt inte särskilt stor roll, varken i sexuella sammanhang eller i största allmänhet. Detta är någonting vi lär oss i hur vi förhåller oss till varandra från tidig ålder.

Den som gång på gång kommer undan såväl socialt som juridiskt med att vara ignorant mot vad andra verkligen vill kommer att upprepa samma sak igen och igen. Om skulden gång på gång läggs på kvinnan, på hennes förmåga att säga nej på ett sätt som mannen förstår, så kommer många män komma undan med att ha sex med kvinnor mot deras vilja. De kan ju alltid hänvisa till sitt bristande förstånd. 

Och visst kan det finnas män som faktiskt inte förstår, att känna in andras gränser är något en behöver träna upp, men varför är det kvinnor som ska ta skiten för det? Varför är det kvinnor som gång på gång ska bli utsatta för sex mot sin vilja för att män inte kan läsa av andra? Lösningen ligger inte i att vi ursäktar män med att de ”är sådana”, lösningen ligger i att vi börjar ställa krav på män att känna in kvinnors gränser.

Fanny Åströmfeminist och bloggare

Håller du med?