Fanny Åström, feminist och bloggare
Fanny Åström, feminist och bloggare - Foto: Privat

Fanny Åström: "Vi måste ställa krav på män att känna in kvinnors gränser"

"Varför är det kvinnor som ska ta skiten för att vissa män inte fattar?", skriver Fanny Åström, feminister och bloggare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fanny Åström är feminist och bloggare på arsinoe.se

Följ henne på Twitter: @sinoes

För att komma till bukt med det sexuella våldet är det viktigt att vi har en bred definition av vad våldtäkt är. En våldtäkt kan inte bara vara det som en gärningsman gör med flit, för att skada den hen har sex med. Även tjat, att utnyttja utsatthet och att inte bry sig särskilt mycket om att känna in den person en har sex med för att försäkra sig om att det är okej bör räknas in under våldtäkt.

När jag säger detta så undrar många ”hur kan det vara våldtäkt om personen inte är medveten om att den andra inte vill?”. Det tycks för många spontant väldigt orättvist att någon ska kunna göra sig skyldig till ett brott utan att vara medveten om det. Hur kan vi lasta någon moraliskt för det hen inte kände till?

Att inte vara medveten om den andra personens vilja är också ett val. En kan välja att vara medveten, en kan välja att helt enkelt inte bry sig så mycket. Män hävdar i rättegångar att de ”inte förstod” att kvinnan inte ville, trots att hon kanske sa nej. Till exempel den man som valde att tolka kvinnans nej som att hon initierade dominanssex. Kanske trodde han verkligen det, men om han hade prioriterat att inte tvinga sig på henne sexuellt skulle han såklart ha stannat upp, kollat av med henne om hans tolkning var korrekt. Men det gjorde han inte, han utgick från att han hade rätt och körde på, trots att hon inte ville. Han prioriterade inte hennes vilja tillräckligt högt för att bry sig om att fråga.

I ett samhälle där kvinnor generellt ses som objekt för mäns njutning så är det inte så konstigt att män inte har särskilt stort intresse av att faktiskt bry sig om vad kvinnor vill. En kvinnas vilja spelar helt enkelt inte särskilt stor roll, varken i sexuella sammanhang eller i största allmänhet. Detta är någonting vi lär oss i hur vi förhåller oss till varandra från tidig ålder.

Den som gång på gång kommer undan såväl socialt som juridiskt med att vara ignorant mot vad andra verkligen vill kommer att upprepa samma sak igen och igen. Om skulden gång på gång läggs på kvinnan, på hennes förmåga att säga nej på ett sätt som mannen förstår, så kommer många män komma undan med att ha sex med kvinnor mot deras vilja. De kan ju alltid hänvisa till sitt bristande förstånd. 

Och visst kan det finnas män som faktiskt inte förstår, att känna in andras gränser är något en behöver träna upp, men varför är det kvinnor som ska ta skiten för det? Varför är det kvinnor som gång på gång ska bli utsatta för sex mot sin vilja för att män inte kan läsa av andra? Lösningen ligger inte i att vi ursäktar män med att de ”är sådana”, lösningen ligger i att vi börjar ställa krav på män att känna in kvinnors gränser.

Fanny Åströmfeminist och bloggare

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.