Lisa Zetterström.
Lisa Zetterström.

"Ge mig hälsotips i stället för dåligt självförtroende"

"Det hade ju varit roligt om en för en gångs skull fick läsa typ 'Så här gör du för att stärka ryggen för lindra din ryggont'", skriver Lisa Zetterström, Temper Magazine.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lisa Zetterström är skribent på tidningen Temper Magazine och feministisk aktivist.

Följ henne på Twitter: @Fulskratt

För inte så länge sedan, bara någon vecka sedan faktiskt, så tog jag beslutet att börja träna. Anledningen till detta beslut var att jag känner mig rejält förslappad och orkeslös på ett sätt nuförtiden som jag inte längre känner mig bekväm med, och tänkte därför att jag nu skulle bli starkare och mer uthållig för att orka med vardagen, jobbet och livet i stort.

Det som dock verkligen slog mig när jag började träna är att träning så sällan framhävs som något som du gör för att bli starkare, uthålligare och må bättre, som ju är åtminstone mitt mål. Att träna är något som gör att du blir just starkare, uthålligare och friskare, ändå reduceras det till något som framförallt gör dig snyggare. Fokus ligger hela tiden på hur din kropp kommer se ut av träningen, inte hur du kommer känna dig.

Tänk ändå: de flesta träningstips du stöter på i de flesta medier hänvisar nästan alltid på något sätt till utseendet. Hur du får plattare mage, snyggare rumpa och större armmuskler. Vilken träningsform som bränner mest fett så att du kan gå ner i vikt effektivast. You get the picture. Vi får från flera olika håll veta hur vi ska träna för att se ut på ett visst sätt, men inte lika ofta må på ett visst sätt. Detta gör ju såklart att det ofta blir så att vi berömmer andra för hur snygga (och smala) de blivit av sin träning, i stället för att kanske fråga hur de mår av sin träning.

Det är uppenbart att träning i dag har blivit ett medel för medelklassens individualistiska livsstilsprojekt där det ingår att du ska vara smal, snygg, rik och lyckad. Det är en syn på träning som knappast är relevant för Sveriges vanligaste yrkesgrupper, som verkligen hade behövt träna men inte har möjlighet att göra det. Undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter lyfter tungt och sliter ut sina kroppar i förtid, skador som hade kunnat förebyggas med träning, som de alltså inte har tid och ork för. 

De flesta slitsamma yrken utförs dessutom oftast av kvinnor, som även gör majoriteten av det obetalda arbetet hemma. Det är alltså ett privilegium att kunna träna, och det är den redan välbeställda medelklassen som träningstipsen riktar sig till, i syfte att bli snygga.

Det hade ju varit roligt om en för en gångs skull fick läsa typ ”Så här gör du för att stärka ryggen för lindra din ryggont” och ”Så här kan du träna för att bli mer uthållig och friskare”. Det hade känts mer givande än att veta hur en ska, typ, bli ”snygg”. Och att alla faktiskt får möjlighet att träna.

Lisa Zetterström, Temper Magazine

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.