Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oliver Rosengren (M): "Fejkfeminism från Miljöpartiet"

- 11/06/2014, 13:57
Oliver Rosengren, Moderaterna.

Oliver Rosengren, Moderaterna.

"Sannolikt kommer arbetstidsförkortningen komma först i den kvinnodominerade offentliga sektorn och tillväxttvärniten kommer tvinga fram nedskärningar i densamma", skriver Oliver Rosengren från Moderaterna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Miljöpartiet för nu kampen mot jobben och fortsattframgång för Sverige med samma passion som de för kampen för miljön. NärMiljöpartiet nyligen samlades för kongress fattades beslut omarbetstidsförkortning och tillväxtstopp. Också den goda idén om grönskatteväxling – högre skatt på miljöskadliga vanor och verksamheter och lägreskatt på arbete – har de övergivit när de nu vill höja skatten på just arbete.

Förslaget om att vi ska arbeta mindre låter kansketrivsamt, men det väcker en rad frågor om hur Miljöpartiet vill att Sverige skavara och hur vardagen ska gå ihop.

Ska forskaren som sliter i sitt laboratorium för attbekämpa HIV tvingas gå hem klockan två, i stället för att rädda liv? Hur blirdet med inkomstspridningen när rörmokaren med egen firma kan fortsätta jobba 10timmar om dagen, men vårdbiträdet ska jobba mindre? Och vem ska utföracanceroperationen när kirurgen gått hem? Ska skolans bästa lärare tvingas hemi stället för att hjälpa nioåriga Patrik att nå sina drömmar, eller bara klaradet svåra matteprovet som ingen av papporna kan hjälpa med?

Vad ska vi säga till Patriks farmor på äldreboendet sombehöver stänga för att de arbetade timmarna blir färre och resurserna intelängre räcker till? Hur blir det med poliserna, brandmännen,ambulanssjukvårdarna?

Lägg sedan till nolltillväxt. I takt med att befolkningenväxer kommer vi ha mindre resurser till Patrik och hans klasskompisar. Tillvarje gymnasieungdom och varje patient på sjukhusen. Till varje farmor iäldreomsorgen. I det samhället blir det enda sättet att få mer att ta ifrånnågon annan, att ställa människor och behov emot varandra. Varför villMiljöpartiet skapa splittring, när det går att undvika med fler som arbetar ochfortsatt tillväxt?

Ett jämställt samhälle byggs med arbete. Med ett jobbkommer makten över sitt eget liv och möjlighet att växa med sin egen kraft.Oberoende. Självständighet. Frigörelse. En politisk rörelse med en ambition ommer jämställdhet måste sätta jobben först. Här brister Miljöpartiet i sinfeministiska samhällsanalys.

Sannolikt kommer arbetstidsförkortningen komma först i denkvinnodominerade offentliga sektorn och tillväxttvärniten kommer tvinga framnedskärningar i densamma – mindre arbete och i stället en ännu större del oavlönathushållsarbete, svårare förutsättningar på jobbet med ständiga besparingar och störrelöneskillnader väntar alla de kvinnor som bär upp stora delar av vår välfärd.Därför kan arbetstidsförkortning och nolltillväxt aldrig vara svaret från ettparti som vill kalla sig feministiskt.

Vägen framåt är nya vaccin, fler operationer och mer tidför kunskap. Mer jämställdhet. Det förutsätter mer jobb och mer tillväxt. Vikan varken köpa ekologiska äpplen eller anställa några fler lärare med fina ordfrån Fridolin. Vill vi fortsätta satsa på det som är vårt behöver vi i ställeten förnyad arbetslinje som skapar förutsättningar för fler jobb och samtidigtstärker jämställdheten. Det är möjligt.

Oliver Rosengren (M)
Riksdagskandidat ochfeminist