"Ge oss kunskapen att rösta rätt!"

- 12/06/2014, 15:06
Olivia Lindroth Steinwall, högstadieelev

Olivia Lindroth Steinwall, högstadieelev

"Så jag ber till politiker och Skolverket; gör politikundervisning till en obligatorisk del av årskurs nio", skriver Olivia Lindroth Steinwall som själv går i åttan.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Året är 2014 och det är snart dags för val. Återigen går flera miljoner svenska medborgare och röstar - röstar på det parti som de känner förtroende för, det parti som de tycker borde ha mer makt i vårt land. Vissa kanske inte är speciellt insatta och röstar bara på det parti som de tycker verkar bäst, helt enkelt. Men en sak är säker – varje röst räknas. Varenda en. Röstsedlarna vi lägger i kuvertet är de som avgör hur vårt land ska styras. Så även om din röst bara är en av flera miljoner, så spelar den roll. Precis lika stor roll som någon annan röst.

Därför borde det vara allas lika ansvar att välja ’’rätt’’. Alla tycker såklart olika, och alla kommer även att rösta olika, men man borde ha kunskap om vad det egentligen är man röstar på. Det borde vara en självklarhet att man har koll på vem det är man ger makten till den tredje söndagen i september vart fjärde år. Överallt möts vi av budskapen som partierna sänder oss för att få just vår röst. ’’Rösta på oss! Rösta på oss! Vi vill ha ett tryggt Sverige, ett bra Sverige, ett välfärdens Sverige...’’

Tja, vem vill egentligen inte det? Jag tror inte något av partierna är ute efter ett osäkert, dåligt eller katastrofalt Sverige. Partierna är duktiga på att välja rätt ord för att få oss att rösta på dem. Men ska valet handla om vem som lyckats få över oss på sin sida, eller vad vi egentligen tycker?

Nästa val, 2018, är det dags för mig att rösta. För mig är det viktigt att då ha bra kunskaper om vilka det är jag lägger min röst på. Vad de vill, vad de tycker, vad de värdesätter och vad jag som medborgare kan räkna med om partiet får mer makt.

Så snälla – ge mig kunskap om valet jag snart står inför! En grundläggande kurs om svensk politik - en neutral utbildning och inte endast budskap som överallt står tryckta på plakaten som partierna gjort för att få oss att rösta på just dem.  

Folk borde bli mer medvetna om vad de röstar på. Varför? För att vi har turen att leva i en demokrati och borde utnyttja det till fullo. Du har en röst, och den hörs – så alla borde veta precis hur de vill använda den.

Så, jag ber till politiker och Skolverket; gör politikundervisning till en obligatorisk del av årskurs nio!

Vi vill ha riktig information om vad det är vi väljer, låt det inte bara vara en liten del av SO-undervisningen. Vilka som styr vårt land och hur det påverkar vår vardag är minst lika viktigt som livet i Mesopotamien för några tusen år sedan, så låt inte politiken bli en så pass liten del i skolan att den nästan slarvas förbi eller hoppas över. 

Det är ju vi, ungdomarna, som är framtiden, så snälla ge oss tillräckligt med korrekt och konkret information för att skapa en egen åsikt och inte bara påverkas av det vi uppfattar i medier och vår omgivning.

Ge oss kunskap – så att vi kan rösta rätt!

Olivia Lindroth Steinwall, högstadieelev

Är undervisningen om politik för dålig?