Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mattias Hamberg: "Du ska visst betala för Public Service"

- 13/06/2014, 11:04
Mattias Hamberg, lärare, satiriker och vänsterpartist

Mattias Hamberg, lärare, satiriker och vänsterpartist

"Innan du korkar upp champagnen, tänk på att förr eller senare måste du betala. Vi behöver nämligen Public Service", skriver Mattias Hamberg, lärare, satiriker och vänsterpartist.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag kom domen som det gått och väntats på ute i stugorna. Högsta förvaltningsdomstolen fastslog i dag att datorer, mobiler och surfplattor inte är tevemottagare och att det därför inte kommer att avkrävas någon tevelicens av dem som väljer bort teven för att i stället skaffa en dator med en rejält tilltagen skärm. Studenter firar nu med rätta och högerfolk som av princip föraktar Public Service vädrar morgonluft. Men såhär kan det ju inte sluta. 

Vi behöver ju SVT och Sveriges Radio och du, ja du, måste betala.

Det enda rimliga vore nu att antingen lägga finansieringen av Public Service på skatten eller, i värsta fall (sorry alla studenter) som en obligatorisk avgift. Och kom nu inte och säg att du vägrar att betala för att du inte tittar på programmen. Visst skulle det teoretiskt vara möjligt att hålla sig borta från SVT och Sveriges Radio med ordentliga öronkåpor och ögonbindel hela vägen ner i okunskapens svarta hål. 

Men även om du inte tittar på SVT eller lyssnar på radio tjänar du faktiskt också på att vi har en media som står fri från kommersiella påtryckningar och intressen, som både kan granska den politiska och den ekonomiska makten utan risk för att bita den hand som föder den. Alla vinner på att makten granskas av kompetenta journalister, oavsett om du tittar på programmen eller inte.

Låt mig jämföra med ett reningsverk. Alla vinner på att vi har ett reningsverk som rensar vårt dricksvatten från äckligheter, oavsett om du besöker reningsverket och promenerar runt inne på området eller inte. Och på precis på samma sätt förhåller det sig med oberoende media.

Så innan du korkar upp champagnen och hivar ut din teve till förmån för en större datorskärm eller projektor: tänk på att det inte slutar här. Förr eller senare måste du betala. För vi behöver faktiskt Public Service, tittare eller inte.

Mattias Hamberg,
Lärare, satiriker och vänsterpartist

Betalar du tv-avgift?