Mattias Hamberg, lärare, satiriker och vänsterpartist
Mattias Hamberg, lärare, satiriker och vänsterpartist

Mattias Hamberg: "Du ska visst betala för Public Service"

"Innan du korkar upp champagnen, tänk på att förr eller senare måste du betala. Vi behöver nämligen Public Service", skriver Mattias Hamberg, lärare, satiriker och vänsterpartist.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mattias Hamberg är lärare, satiriker och vänsterpartist, 

Han är även musiker, bland annat i bandet Kreti och Pleti.

Följ honom på Twitter: @Hambern 

I dag kom domen som det gått och väntats på ute i stugorna. Högsta förvaltningsdomstolen fastslog i dag att datorer, mobiler och surfplattor inte är tevemottagare och att det därför inte kommer att avkrävas någon tevelicens av dem som väljer bort teven för att i stället skaffa en dator med en rejält tilltagen skärm. Studenter firar nu med rätta och högerfolk som av princip föraktar Public Service vädrar morgonluft. Men såhär kan det ju inte sluta. 

Vi behöver ju SVT och Sveriges Radio och du, ja du, måste betala.

Det enda rimliga vore nu att antingen lägga finansieringen av Public Service på skatten eller, i värsta fall (sorry alla studenter) som en obligatorisk avgift. Och kom nu inte och säg att du vägrar att betala för att du inte tittar på programmen. Visst skulle det teoretiskt vara möjligt att hålla sig borta från SVT och Sveriges Radio med ordentliga öronkåpor och ögonbindel hela vägen ner i okunskapens svarta hål. 

Men även om du inte tittar på SVT eller lyssnar på radio tjänar du faktiskt också på att vi har en media som står fri från kommersiella påtryckningar och intressen, som både kan granska den politiska och den ekonomiska makten utan risk för att bita den hand som föder den. Alla vinner på att makten granskas av kompetenta journalister, oavsett om du tittar på programmen eller inte.

Låt mig jämföra med ett reningsverk. Alla vinner på att vi har ett reningsverk som rensar vårt dricksvatten från äckligheter, oavsett om du besöker reningsverket och promenerar runt inne på området eller inte. Och på precis på samma sätt förhåller det sig med oberoende media.

Så innan du korkar upp champagnen och hivar ut din teve till förmån för en större datorskärm eller projektor: tänk på att det inte slutar här. Förr eller senare måste du betala. För vi behöver faktiskt Public Service, tittare eller inte.

Mattias Hamberg,
Lärare, satiriker och vänsterpartist

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Betalar du tv-avgift?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.