Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lars Beckman: "Ge licensbetalarna ett inlogg för komma åt SVT:s och SR:s utbud"

- 14/06/2014, 10:36 -
Lars Beckman, Moderaterna

Lars Beckman, Moderaterna

"TV och Radioavgiften borde ersättas med en skatt och fler mediaföretag borde få ta del av de 8 miljarder som SVT, SR och UR får genom politiska beslut", skriver Lars Beckman - riksdagsledamot för Moderaterna.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När Radiotjänst började att kräva in TV och Radioavgift från småföretagare och ägare av datorer, Ipad och smartphones var det många i likhet med mig som tyckte att Radiotjänst agerande fick orimliga konsekvenser. Radiotjänst VD gick också till skarpt angrepp på mig  på SVD Brännpunkt men nu har Radiotjänst glädjande nog fått fel på alla punkter av Högsta Förvaltningsrätten.

För att man ska betala för en tjänst så måste man självklart vilja ha den och beställa den. Den tolkningen gjorde dock inte Radiotjänst utan menade att man skulle betala för en tjänst även om man aldrig beställt den eller tänkt utnyttja den. Med samma resonemang så hade varje dagstidning i Sverige kunnat kräva lagstiftning om rätten till betalning bara genom att finnas till på nätet.

Radiotjänst tolkade också lagen mer än märkligt. En småföretagare som hade datorn i ett kontor i sitt hem skulle inte betala en extra avgift, men om samma dator stod i köket skulle en avgift utgå, fast det redan betalades en TV och Radioavgift för hushållet.

Radiotjänsts ledning hamnade ordentligt fel i sin bedömning och drift av företaget och här borde självklart styrelsen i Radiotjänst ha reagerat och agerat. Det är alltid en styrelse som är ytterst ansvarig för en verksamhet men tyvärr tog man inte sitt ansvar.

Nu har högsta Förvaltningsrätten glädjande nog klargjort att alla de som har krävts på betalning trots att de aldrig har tänkt att ta del av SVT:s utbud ska få tillbaka sina inbetalda avgifter. Kvar står Radiotjänst och dess styrelse som borde ställa sig frågan om hur man ska återupprätta anseendet för företaget. En ursäkt till alla småföretagare som har jagats av bolaget vore på sin plats.

Det finns riktiga kämpar som småföretagaren Roderick Martin i Stockholm, som har kämpat hårt för att visa på det helt orimliga i Radiotjänst agerande, trots hot om indrivning hos Kronofogden. Organisationen Företagarna har också haft en kraftfull opinionsbildning för att försöka förmå Radiotjänst att helt på egen kraft sluta med sin orimliga tolkning av lagen, men bolaget har varit fullständigt tondövt.

Det logiska nu är att SVT och SR tillsammans med Radiotjänst utvecklar en inloggningsfunktion till sina olika tekniska plattformar som innebär att den som vill ta del av de statliga mediaföretagens utbud också får en inloggningsfunktion med sitt kundnummer och en kod. Det är en utvecklad och väl beprövad teknik som nu använts av många andra mediaföretag. Det är helt odramatiskt.

Det är också den linjen som SVT, SR och Radiotjänsts ledning borde ha valt från början istället för att jaga småföretagare som vill arbeta på arbetstid istället för att se på TV. Eller svenska hushåll som aldrig har haft en tanke på att ta del av de mediautbudet på de olika plattformarna. TV och Radioavgiften borde ersättas med en skatt och fler mediaföretag borde få ta del av de 8 miljarder som SVT, SR och UR får genom politiska beslut. Men i det korta perspektivet så borde alltså en inloggningsfunktion upprättas vilket också underlättar övergången till ett eventuellt annat system för att ta betalt för det som visas på SVT.

Lars Beckman
Riksdagsledamot (M) Gävleborg