Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sex utan samtycke är inte BDSM, det är våldtäkt"

- 16/06/2014, 14:06 -
Zandra Hedlund, feminist

Zandra Hedlund, feminist

"Om det inte räcker att skrika nej, slåss och att försöka fly för att det ska klassas som våldtäkt, vad krävs egentligen?", skriver Zandra Hedlund, feminist.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har sagt det förut: Vi har etträttsväsende i Sverige som anser att män är djur. Ännu en gång har vi fått detbevisat. Hovrätten väljer att fria mannen i det uppmärksammade våldtäktsfallet i Lund. De konstaterar att mannen bevisligen har tvingat till sig samlag. Ändågår gärningsmannen fri, för att han tydligen inte förstod att kvinnan inteville.

Nu var det inte precis så att kvinnan idetta fall försökte förmedla sitt ogillande via telepati. Tvärtom, hon visadetydligt att hon inte ville. Hon sa nej vid upprepade tillfällen och försökteäven krypa därifrån, detta bekräftas av båda parter. Hur kunde detta uppenbaramotstånd misstolkas som att kvinnan ville ha sex med honom? Jo, han påstår atthan trodde att det var en del av en lek, att hennes nej var en invit till“dominanssex”. Detta trots att de inte hade pratat om någonting sådant tidigareunder kvällen, även detta styrker båda parter.

Så hur kan han rimligtvis få för sig attde plötsligt var mitt i en BDSM-session? Enligt gärningsmannen ska kvinnan hasagt nej på ett sätt som han “kände igen från andra tjejer”. Han har alltsåhaft sex med kvinnor som har sagt nej tidigare. Han har alltså med störstasannolikhet våldtagit andra tidigare. Hur detta kan vara en förmildrandeomständighet övergår mitt förstånd.

BDSM har varit en del av min sexuellapraktik sedan sena tonåren. Aldrig har jag känt mig så säker som tillsammansmed andra BDSM-utövare. Alla som har den mest grundläggande kunskap om BDSM vetatt förhandling och samtycke är fundamentalt. Ledmotivet inom allt utövandestavas SSC: Safe, Sane and Consensual. Sessioner förhandlas tydligt, vad somfår förekomma eller inte, samt viktigast av allt: Hur en gör om en vill avbrytaleken. För den möjligheten finns alltid, att närsomhelst avbryta genom ett stoppordeller annan tydlig signal. Om den ena parten säger ett stoppord och den andraändå fortsätter är det våldtäkt, precis som det är våldtäkt om någontilltvingar sig sex i vilken annan situation som helst från någon som säger nejeller uppenbart visar att hen inte vill. Jag kan inte läsa in någon enda del avSSC i fallet från Lund.

De antaganden Hovrätten baserar sin dompå, bygger på rena fördomar från människor som helt uppenbart saknar ens basalakunskaper om vad BDSM innebär. Borde det inte vara praxis att kontaktasakkunniga inom området innan de går till beslut? Förslagsvis RFSUssexualpolitiska BDSM-grupp.

Dominanssex utan samtycke är intedominanssex. Sex utan samtycke är inte BDSM, det är våldtäkt.

Kvinnan i Lund sa nej upprepade gånger,hon försökte fly och var uppseendeväckande upprörd när hon slutligen lyckadesta sig därifrån. Om det inte räcker att skrika nej, slåss och att försöka flyför att det ska klassas som våldtäkt, vad krävs egentligen?

Det vi lär oss av domen, den tydligasignal som förmedlas till vår samtid och till våra barn, är att föds du tillkvinna är din kropp inte din egen. Vem som helst har rätt att utnyttja dig och gåfri, för ditt nej är inte värt någonting i lagens mening. Det kan ju vara såatt du egentligen menade någonting annat.

Zandra Hedlund, feminist