Mia Mårtensson, Vänsterpartiet
Mia Mårtensson, Vänsterpartiet

"Rättssystemet har en hel del att lära av BDSM-kulturen"

"BDSM är ingenting man bara gör för att man 'tyckt sig förstå att hon gillade dominanssex'", skriver Mia Mårtensson från Vänsterpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Tingsrätten slog fast att den ungakvinnan utsatts för våldtäkt. Mannen har erkänt att han var våldsam och attkvinnan protesterat. Men han trodde att det var en del i sexakten, eftersom hantyckt sig förstå att hon gillade dominanssex, och övergreppen fortsatte.”

Så skrev Skånskan i går om den frånvåldtäkt friade 28-åringen i Lund. Återigen används alltså BDSM/dominanssom ursäkt för att inte hörsamma ett nej. Det är fullständigt vansinne.

BDSM är ingenting man bara gör föratt man ”tyckt sig förstå att hon gillade dominanssex”. Det är inte ens någotman bara gör för att man vet att hon gillar dominanssex. BDSM är något sombygger på ömsesidigt förtroende och respekt. Det sker efter tydligkommunikation och i samförstånd mellan de inblandade. Om det skulle ingå ileken att den som är undergiven säger ”nej” och ”sluta” har man i stället andrasäkerhetsord som man kommer överens om i förväg. Det kan till exempel vara”gult” för ”ta en paus” och ”rött” för ”sluta genast”. Dessa ord respekterasovillkorligen.

Detta betyder också attföreställningen att det är den dominanta som har makten är felaktig. Det är densom är undergiven som styr, som säger hur hårt, hur länge och när det är dagsatt sluta. Den som är dominant måste vara oerhört lyhörd och respektfull motsin partner. Det är ljusår från det som 28-åringen utsatte sin högst ovilligapartner för.

Folk i allmänhet och svenskarättssystemet i synnerhet har mycket att lära om samtycke av BDSM-kulturen. Påen BDSM-fest är våldtäktsrisken så nära noll den kan komma, trots att där finnskvinnor som går omkring nästan nakna och de flesta närvarande har sex itankarna. Där finns tydliga regler för hur man ska uppföra sig och de följs. Dublir inte ens nypt i rumpan utan att först ha gett ditt samtycke.

Vi har sett alldeles för många falli det här landet där våldtäktsmän frias eftersom det inte går att bevisauppsåt. Det räcker alltså med att spela dum och säga att man inte förstod atthon inte ville för att bli friad. Går det inte att neka till att hon sagt ”nej”kan man alltid hänvisa till BDSM. Våldtäkt är det enda våldsbrott där man kankomma undan straff helt genom att hävda att man inte visste eller inte förstod. 

Slår jag någon i huvudet med en flaska kan jag inte hävda i rätten att jagtrodde att hen ville bli slagen med en flaska och därmed bli frikänd (om jaginte gör det under våldtäkt då möjligtvis). Om den lagstiftning vi har i daginte lägger något som helst ansvar på en man att försäkra sig om samtycke ärden för dålig.

Det är här en samtyckeslag kommerin. För det torde vara uppenbart för de flesta att vi har ett hål ilagstiftningen stort nog att köra buss igenom.

Mia Mårtensson,
Vänsterpartiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.