Vilma Bolding, ordförande för Ung Vänster Skåne och instruktör i feministiskt självförsvar
Vilma Bolding, ordförande för Ung Vänster Skåne och instruktör i feministiskt självförsvar

"Politikerna tar inte det sexualiserade våldet på allvar"

"Våra krav om ett jämställt samhälle kommer aldrig bemötas med applåder av det rådande systemet", skriver Vilma Bolding, ordförande för Ung Vänster Skåne.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Vilma Bolding på Twitter: @VBolding

I början av året frikändes en 27-årig man efter att ha våldtagit en kvinna han mött på en krog i Lund. Trots att kvinnan upprepade gånger sa nej och gjorde motstånd ansåg tingsrätten att mannen missuppfattat situationen. Detta är bara ett i mängden av domslut där rättsväsendet ställer sig på förövarens sida och kräver en orimligt hög bevisnivå av offret för att acceptera hennes berättelse. Lunds tingsrätt gav en friande dom. Nu har även hovrätten fastslagit tingsrättens dom från i vintras utan ändring. Den 27-åriga mannen blev aldrig dömd.

Från rättens sida skiter man i om kvinnan uttryckligen både fysiskt och verbalt sa nej. Man försvarar till och med mannen som våldtar med att de inte kunde förstå att tjejen inte ville - trots att hon skrek nej så många gånger att hon i efterhand hade ont i sina käkar.

Det sexualiserade våldet, alltså allt från att bli kallad hora till en faktisk våldtäkt eller misshandel, är ett våld som är ytterst normaliserat. Det är ett våld som inte heller anmäls i alls lika hög grad som andra typer av våld och det är ett våld som riktar sig mot oss kvinnor just för att vi är kvinnor.

Det våld som kvinnor och män möter är enormt olika varandra. Män blir oftast slagna av andra män som de inte har en relation till och kvinnor blir slagna av män som de har en relation till och kanske till och med älskar.

Detta gör att kvinnor i mycket mindre grad anmäler när de blivit utsatta för våld. Men det är inte den enda faktorn till varför endast ca 20 % av de som blivit utsatta för våldtäkter anmäler.

Är det konstigt att man inte anmäler om man vet att man kommer vara den som måste försvara sig? Är det konstigt att man inte anmäler om man vet att man i rätten kommer få frågor om vad man hade på sig eller om man hade druckit alkohol? Är det konstigt att man inte anmäler när man vet att man kommer bli bemött som skit?

Nej, det är inte ett dugg konstigt när man som brottsoffer blir skuldbelagd och behandlad som en lögnare, men skulden kan aldrig vara vår- de som bär och bör bära hela skulden är de som utövar det sexualiserade våldet.

Men det är så verkligheten ser ut när det kommer till våldtäktsdomar – allt är upp och ned. Man försvarar män som våldtagit med ”att han inte förstod”. I rättssalen reduceras ett nej till ett ja, knuffen blir ett ”kom närmare” och tårarna blir till glädjetårar. Allt är upp och ned. Den skyldige går fri och offret blir skuldbelagt. Det är i rättsprocesser som man kanske allra tydligast ser könsmaktsordningens fula ansikte.

Samhället och politikerna tar inte unga tjejers ohälsa och det sexualiserade våldet på allvar. Politikerna höjer sina löner samtidigt som de sparkar skolkuratorer, lägger ner ungdomsmottagningar och vägrar tjejjourer ekonomiskt stöd.

Våra krav om ett jämställt samhälle kommer aldrig bemötas med applåder av det rådande systemet eller av det rådande rättsväsendet och vi vet att de feministiska segrar som har drivits igenom inte kommit till för att någon varit schysst mot oss. Vi vet att dessa segrar är produkter av kamp. I ett samhälle och i en könsmaktsordning som varken skyddar oss, eller tror på oss när vi berättar om våra erfarenheter, anordnar vi manifestationer för samtyckeslag, anordnar feministiska konserter, går systrar på stan och driver frågan om feministiskt självförsvar i skolan.

Vi kommer aldrig sluta kämpa för ett samhälle fritt från könsmaktsordning. Vi kommer aldrig sluta kämpa för ett samhälle där unga tjejers ohälsa faktiskt tas på allvar och vi kommer aldrig sluta kämpa för ett samhälle där skulden ligger där den hör hemma - hos de som utövar det sexualiserade våldet.

Vilma Bolding
Ordförande Ung Vänster Skåne
Instruktör i feministiskt självförsvar 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.