Ambjörn Hedblom, man och vice ordförande i Liberala partiet
Ambjörn Hedblom, man och vice ordförande i Liberala partiet - Foto: Simon Dahlström

Ambjörn Hedblom: "Det är inte alla män som beter sig som svin"

"Det är inte ”män” som grupp som begår våldsbrott eller beter sig som svin", skriver Ambjörn Hedblom, man och vice ordförande i Liberala partiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Läs även debattartikeln "Därför envisas jag med att säga negerboll", skriven av Calle Kabo från Liberala partiet.

Tre representanter förMiljöpartiet skrev för någon dag sedan en artikel om att "Manlighet hotar planeten" där de argumenterar för att manliga transportmönster leder till ökadmiljöförstöring. För några veckor sedan skrev Totte Löfström från Nyheter24 enkrönika med titeln "ja, jag hatar män". Läser man artikeln förstår man att han inte menar att han hatar män, utan snarare att det finns en del beteenden som ses sommanliga som han tycker illa om.

Det finns helt klart ett antal saker i denmanliga könsrollen, eller vad vi ska kalla den, som är negativa. Det ärvanligare att män begår våldsbrott och Löfström har nog rätt i sin artikel omatt det antagligen är en bra gissning att det är en kille som är förövaren omdet luktar urin i en trappuppgång en lördag kväll. 

Det finns dock även en heldel positiva sidor hos män. Därför tycker jag därför att det är på sin platsatt även uppmärksamma några av dessa. Enligt SCB:s statistik för förstakvartalet var sysselsättningsgraden hos män nästan fem procentenheter högre änhos kvinnor. Det betyder att män i högre grad än kvinnor arbetar och bidrartill välfärden. 

Detta betyder inte att alla män arbetar mer än alla kvinnor,men det betyder att män som grupp i genomsnitt bidrar med mer skattepengar tillvår gemensamma välfärd och antagligen i större utsträckning står förförsörjningen i sina familjer.

Likaledes ingår det i den traditionellamansbilden att byta däck, att skydda kvinnor och barn och att inte klaga ionödan. Det betyder inte att endast män kan göra detta, men om allt detnegativa som förknippas med män ska räknas in i manligheten måste även dettaräknas med. När kampsportaren Reza Madadi för något år sedan hoppade från enbrygga i Hornsberg och räddade en ettåring från att drunkna var det definitivt manligt. När enhemmafixare lägger semestern på att renovera sommarstugan är det manligt ochnär männen i Norrlands Guld-reklamen dricker öl och har det trevligt är detmanligt.

Jag är född som man, jag är nöjd med minmanlighet och jag tycker inte att det är något större fel på att vara varkenmanlig eller kvinnlig. 

Det är inte ”män” som grupp som begår våldsbrott ellerbeter sig som svin. De flesta män är trevliga, hårt arbetande och anständigamänniskor. Den lilla minoritet som beter sig som svin, begår våldsbrott ochpissar i trappuppgångar är inte representativ för oss. 

Att vara man, eller tilloch med manlig, är inte en synd, däremot är det lämpligt att undvika att varaen skitstövel.

Ambjörn Hedblom, man ochvice ordförande i Liberala partiet

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Man
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.