"SD har inte svaren på integrationsproblemen"

- 24/06/2014, 14:02 -
Carl Lindberg, statsvetarstudent

Carl Lindberg, statsvetarstudent

"Var är den politik som ni pratar om, Sverigedemokraterna? Hur ska vi ta hand om de som ”redan” är här?", skriver statsvetarstudenten Carl Lindberg.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Almedalen stundar. Sveriges åtta riksdagspartier ska ägnavarsin dag åt att förklara varför just deras politik är den bästa för Sverige.Det är en spännande vecka vi har framför oss. Det svenska politiska klimatet ärmer laddat än på länge och det finns många frågor där polemiken är tydlig.Integration och invandring är tyvärr inte två sådana. 

Jag blir ofta frustreradnär jag hör eller ser debatter om dessa frågor. De tillfällen där denna viktigadel av vårt moderna samhälles politik diskuteras i väletablerad media är tyvärrfå. Ofta får dessutom Sverigedemokraterna en tongivande roll iproblemformuleringen. Agendas rubrik om hur mycket invandring Sverige ”tål” ärett uttjatat exempel, men visar ändå på att även de mest rutinerade avjournalister kan gå i fällan och köpa en viss problemformulering. 

Retorisktstår representanter från övriga riksdagspartier ofta pinsamt handfallna när detgäller att bemöta Sverigedemokraterna. ”Invandringen kostar för mycket pengar!”bemöts med ”Ni har en unken människosyn!”. ”Si och så många invandrare har ingajobb!” likaså. 

Det må vara sant att Sverigedemokraterna har en unkenmänniskosyn (det är svårt att annars motivera att vi inte ska ta emot någraflyktingar från Syrien, som Jimmie Åkesson torgförde i Ekots lördagsintervjuför ett par veckor sedan). Men likväl så hamnar debatten snett när man heltignorerar möjligheten att i stället för att ifrågasätta Sverigedemokraternasvärderingar, ifrågasätta sverigedemokraternas problemformulering. Nämligen densom handlar om invandring i stället för integration.

Ett av de bärande inslagen i Sverigedemokraternasretorik har länge varit att det de kallar ”massinvandring” bidrar tillsplittring och segregering av det svenska samhället. ”Vi måste ta bättre handom de som redan är här” brukar det låta. Att frågan om segregering ochutanförskap hamnar på agendan är naturligtvis välkommet. 

Det finns i dag storaproblem med det faktum att det finns människor i vårt land som står utanförarbetsmarknaden, inte talar det svenska språket tillräckligt bra eller intekänner att deras bostadsområden är en integrerad del av den stad de bor i.Problemet är bara detta: dessa problem har Sverigedemokraterna inga realistiskalösningar på. 

I stället för att inse vikten av en förbättrad integration som svaret på samtidenssocioekonomiska segregation så stirrar de sig blinda på invandring. I stället för att försöka möta de samtida politiskautmaningarna så vill man dra i bromsen, för att låna en metafor av SD själva. 

Varär Sverigedemokraternas kreativa förslag för en öppnare arbetsmarknad? Var ärderas förslag om hur man reformerar SFI för en effektiv språkinlärning? Var ärderas förslag för en samhällsplanering som minskar de sociala avstånden? Svarenpå dessa frågor väntar vi fortfarande på. 

Var är den politik som ni pratar om,Sverigedemokraterna? Hur ska vi ta hand om de som ”redan” är här? 

Det skulle ialla fall jag gärna få ett svar på.

Carl Lindberg, statsvetarstudent

Behöver vi mer integrationsdebatt?