"99 anledningar till att inte rösta blått i valet"

- 26/06/2014, 11:26 -
Fredrik Reinfeldt bör bytas ut efter valet, skriver Anton Hallin.

Fredrik Reinfeldt bör bytas ut efter valet, skriver Anton Hallin.

TT NYHETSBYRÅN

"Det kommer bli ett tajt val. Om du också tycker att en förändring är viktig, våga berätta det för andra", skriver Anton Hallin, medgrundare av hemsidan 99anledningar.se

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För tio år sedan, den 30 augusti 2004, lanserades ”Allians för Sverige” i samband med en debattartikel i Dagens Nyheter. Två år senare gick Alliansen till val på att det skulle löna sig att arbeta – och vann. Fyra år senare gjorde de det igen. Det har blivit mer lönsamt att arbeta och mindre lönsamt att vara sjukskriven, att stå utanför arbetsmarknaden eller leva med hjälp av socialförsäkringar. Samtidigt som vi som jobbat fått mer pengar i våra plånböcker är det andra som fått mindre. Den relativa fattigdomen i Sverige har ökat (enligt den definition som OECD och EU använder).

Sverige har förändrats och mycket har hunnit hända under Alliansens åtta år vid makten. Om mindre än tre månader är det dags att besluta sig om de ska få fortsatt förtroende eller om Sverige behöver en ny regering. 

Jag har under den gångna vårterminen jobbat som lärare. Jag har planerat lektionerna, jag har föreläst, jag har skrivit och rättat prov, jag har gjort en bedömningar och satt betyg. Men jag har ingen lärarutbildning utan har ersatt en av Sveriges många utbrända matte- och NO lärare. 

Skolan jag jobbade på hade fina lokaler, jag hade trevliga och duktiga kollegor, jag fick en bra lön och eleverna var för det mesta skötsamma. Det funkade bra överlag. Men samtidigt kunde jag aldrig sluta fundera – vilket överskott gjorde skolan? Varför satsades inte de resurserna i så fall på att hjälpa mina elever som inte blivit godkända? Varför satsades inte de resurserna på att köpa in fler fysikböcker, så att jag kunnat låna ut böcker till mina sjuor? Och var det verkligen rimligt att jag, utan utbildning, skulle sätta betyg?

Så länge en skola drivs med vinstintresse så kommer alltid vinsten, inte elevernas bästa, sättas i första hand. Dessa två intressen kommer alltid stå mot varandra och är inte förenliga. 

Jag har länge känt att det är för mycket som inte fungerar som det ska i landet jag älskar. Att det finns för få lärare, att lärare har så dåliga arbetsvillkor, och att det går att plocka ut vinster i stället för att satsa pengarna på eleverna, är tre viktiga anledningar för mig att inte rösta blått i september. Jag och min kompis hittade för många anledningar till varför vi behöver ett regeringsskifte för att inte göra något åt saken. Därför lanserade vi nyligen 99anledningar.se. En blogg där vi varje dag fram till valet släpper ett blogginlägg bestående av en anledning till att inte rösta blått i valet i september.

Det är lätt att känna att man inte har så stor möjlighet att påverka, att man är maktlös. Något alla kan göra är att prata. Våga skippa kallpratet, våga prata politik och våga var öppen med vad du tycker. Våga vara hundra procent säker så länge du vet med dig att du har ändrat uppfattning tidigare. Bara då kan du berika andra med dina perspektiv och ompröva din egen övertygelse. 

Tio månader innan riksdagsvalet 2010 fick Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna tillsammans 44.8 % av rösterna mot de rödgrönas 50.0%. Ingen trodde att Alliansen skulle kunna ta hem ännu ett val. Men de gjorde de. Skillnaden mellan blocken minskade i maj och kommer fortsätta göra det. Det kommer bli ett tajt val. Om du också tycker att en förändring är viktig, våga berätta det för andra. Berätta varför. Valet av regering ligger i våra händer.

Anton Hallin, medgrundare av hemsidan 99anledningar.se 

Vill du byta regering?