Fredrik Reinfeldt bör bytas ut efter valet, skriver Anton Hallin.
Fredrik Reinfeldt bör bytas ut efter valet, skriver Anton Hallin. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"99 anledningar till att inte rösta blått i valet"

"Det kommer bli ett tajt val. Om du också tycker att en förändring är viktig, våga berätta det för andra", skriver Anton Hallin, medgrundare av hemsidan 99anledningar.se


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om initiativet

99anledningar.se finns även på Twitter. Följ dem här: @99anledningar 

För tio år sedan, den 30 augusti 2004, lanserades ”Allians för Sverige” i samband med en debattartikel i Dagens Nyheter. Två år senare gick Alliansen till val på att det skulle löna sig att arbeta – och vann. Fyra år senare gjorde de det igen. Det har blivit mer lönsamt att arbeta och mindre lönsamt att vara sjukskriven, att stå utanför arbetsmarknaden eller leva med hjälp av socialförsäkringar. Samtidigt som vi som jobbat fått mer pengar i våra plånböcker är det andra som fått mindre. Den relativa fattigdomen i Sverige har ökat (enligt den definition som OECD och EU använder).

Sverige har förändrats och mycket har hunnit hända under Alliansens åtta år vid makten. Om mindre än tre månader är det dags att besluta sig om de ska få fortsatt förtroende eller om Sverige behöver en ny regering. 

Jag har under den gångna vårterminen jobbat som lärare. Jag har planerat lektionerna, jag har föreläst, jag har skrivit och rättat prov, jag har gjort en bedömningar och satt betyg. Men jag har ingen lärarutbildning utan har ersatt en av Sveriges många utbrända matte- och NO lärare. 

Skolan jag jobbade på hade fina lokaler, jag hade trevliga och duktiga kollegor, jag fick en bra lön och eleverna var för det mesta skötsamma. Det funkade bra överlag. Men samtidigt kunde jag aldrig sluta fundera – vilket överskott gjorde skolan? Varför satsades inte de resurserna i så fall på att hjälpa mina elever som inte blivit godkända? Varför satsades inte de resurserna på att köpa in fler fysikböcker, så att jag kunnat låna ut böcker till mina sjuor? Och var det verkligen rimligt att jag, utan utbildning, skulle sätta betyg?

Så länge en skola drivs med vinstintresse så kommer alltid vinsten, inte elevernas bästa, sättas i första hand. Dessa två intressen kommer alltid stå mot varandra och är inte förenliga. 

Jag har länge känt att det är för mycket som inte fungerar som det ska i landet jag älskar. Att det finns för få lärare, att lärare har så dåliga arbetsvillkor, och att det går att plocka ut vinster i stället för att satsa pengarna på eleverna, är tre viktiga anledningar för mig att inte rösta blått i september. Jag och min kompis hittade för många anledningar till varför vi behöver ett regeringsskifte för att inte göra något åt saken. Därför lanserade vi nyligen 99anledningar.se. En blogg där vi varje dag fram till valet släpper ett blogginlägg bestående av en anledning till att inte rösta blått i valet i september.

Det är lätt att känna att man inte har så stor möjlighet att påverka, att man är maktlös. Något alla kan göra är att prata. Våga skippa kallpratet, våga prata politik och våga var öppen med vad du tycker. Våga vara hundra procent säker så länge du vet med dig att du har ändrat uppfattning tidigare. Bara då kan du berika andra med dina perspektiv och ompröva din egen övertygelse. 

Tio månader innan riksdagsvalet 2010 fick Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna tillsammans 44.8 % av rösterna mot de rödgrönas 50.0%. Ingen trodde att Alliansen skulle kunna ta hem ännu ett val. Men de gjorde de. Skillnaden mellan blocken minskade i maj och kommer fortsätta göra det. Det kommer bli ett tajt val. Om du också tycker att en förändring är viktig, våga berätta det för andra. Berätta varför. Valet av regering ligger i våra händer.

Anton Hallin, medgrundare av hemsidan 99anledningar.se 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du byta regering?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.