Eriksson (CUF): "Att förbjuda vinster är att tacka nej till välfärd"

- 30/06/2014, 08:59
Andreas Eriksson, CUF

Andreas Eriksson, CUF

"När man släpper in vinstdrivande företag så skapas plötsligt ett nytt sätt att få pengar till att bygga både vård och skolor"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

vänsterpartiets hemsida kan man läsa att “Många miljarder av de skattepengar som ska finansiera en bra skola, en trygg äldrevård och högklassig sjukvård går idag till privata vinster i aktiebolag och riskkapitalbolag.” Vänsterpartiet har fel. Att tacka nej till vinstdrivande företag i välfärden är att tacka nej till enorma investeringar och att tacka nej till mer välfärd åt alla.

Forskning om New Public Management och vinstintressen i offentligt finansierad verksamhet tycks mest peka på att det viktiga inte är vem som driver välfärdsinrättningar, det viktiga är istället hur man driver dem och vilka möjligheter brukaren har att hävda sin rätt. I brist på entydigt forskningsstöd för att vinster i välfärden är dåligt så hävdar motståndare ofta att det är moraliskt fel att skattepengar går till vinst, de glömmer helt bort vad det är som samhället köper för vinstpengarna.

Att bygga en ny skola, eller en vårdcentral är dyrt. Kommunerna får ofta fixa pengar genom att lägga skattepengar på hög eller genom att ta banklån. Att spara skattepengar tar lång tid, tid då pengarna kunde användas till att hjälpa människor. Att ta ett banklån har också negativa följder. Den största är att man måste betala ränta på pengarna. Denna ränta är förstås en "vinst", men det är banker istället för vårdföretag som gör vinsten, vilket mirakulöst ställer den över kritik.

När man släpper in vinstdrivande företag så skapas plötsligt ett nytt sätt att få pengar till att bygga både vård och skolor. Bolag som sitter på stora pengar kan lägga dem på att bygga skolan och i gengäld få ut de pengar som skolan får över efter att den betalt sin undervisning.  Den praktiska skillnaden på vinst och ränta är främst att man bara betalar ut vinst om man får pengar över och alltså har en vinst. Räntan behöver man i regel betala även om ekonomin går illa.

Partier som vill förbjuda vinster i välfärden tackar också nej till en stor mängd pengar som kan användas till att bilda och bota, samtidigt som både vård och skola behöver mer resurser. Inte nog med det, pengarna de tackar nej till är pengar som ofta är billigare och kommer med lägre risk än lån. När vänstern tackar nej till kapitalinvesteringar så tackar de också nej till mer välfärd till dig och mig.

Andreas Eriksson
Förbundsstyrelseledamot CUF