Andreas Eriksson, CUF
Andreas Eriksson, CUF

Eriksson (CUF): "Att förbjuda vinster är att tacka nej till välfärd"

"När man släpper in vinstdrivande företag så skapas plötsligt ett nytt sätt att få pengar till att bygga både vård och skolor"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

vänsterpartiets hemsida kan man läsa att “Många miljarder av de skattepengar som ska finansiera en bra skola, en trygg äldrevård och högklassig sjukvård går idag till privata vinster i aktiebolag och riskkapitalbolag.” Vänsterpartiet har fel. Att tacka nej till vinstdrivande företag i välfärden är att tacka nej till enorma investeringar och att tacka nej till mer välfärd åt alla.

Forskning om New Public Management och vinstintressen i offentligt finansierad verksamhet tycks mest peka på att det viktiga inte är vem som driver välfärdsinrättningar, det viktiga är istället hur man driver dem och vilka möjligheter brukaren har att hävda sin rätt. I brist på entydigt forskningsstöd för att vinster i välfärden är dåligt så hävdar motståndare ofta att det är moraliskt fel att skattepengar går till vinst, de glömmer helt bort vad det är som samhället köper för vinstpengarna.

Att bygga en ny skola, eller en vårdcentral är dyrt. Kommunerna får ofta fixa pengar genom att lägga skattepengar på hög eller genom att ta banklån. Att spara skattepengar tar lång tid, tid då pengarna kunde användas till att hjälpa människor. Att ta ett banklån har också negativa följder. Den största är att man måste betala ränta på pengarna. Denna ränta är förstås en "vinst", men det är banker istället för vårdföretag som gör vinsten, vilket mirakulöst ställer den över kritik.

När man släpper in vinstdrivande företag så skapas plötsligt ett nytt sätt att få pengar till att bygga både vård och skolor. Bolag som sitter på stora pengar kan lägga dem på att bygga skolan och i gengäld få ut de pengar som skolan får över efter att den betalt sin undervisning.  Den praktiska skillnaden på vinst och ränta är främst att man bara betalar ut vinst om man får pengar över och alltså har en vinst. Räntan behöver man i regel betala även om ekonomin går illa.

Partier som vill förbjuda vinster i välfärden tackar också nej till en stor mängd pengar som kan användas till att bilda och bota, samtidigt som både vård och skola behöver mer resurser. Inte nog med det, pengarna de tackar nej till är pengar som ofta är billigare och kommer med lägre risk än lån. När vänstern tackar nej till kapitalinvesteringar så tackar de också nej till mer välfärd till dig och mig.

Andreas Eriksson
Förbundsstyrelseledamot CUF

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.