Måndag 20 Sep
Stockholm

"Svensk politik är förblindad av ideologi"

Marcus Engvall.
Marcus Engvall. Foto: Privat

"Studierna finns – men politikerna vägrar lyssna på dem", skriver Marcus Engvall.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

 Marcus Engvall är administratör (partiledare) för Europeiska Rationella Partiet.

I det allmänna debatten i Sverige så ser vi oftast politiker som anklagar varandra för att deras idéer och politik. Självklart så måste man kritisera andras idéer, en stabil stat och politisk debatt kan man inte ha utan att ha ett motstånd mot idéer.

Men problemet i Sverige är inte att vi kritiserar andra, utan det är hur vi gör det. Låt oss ta ett exempel: Folkpartiets slogan under Almedalsveckan är “Feminism utan socialism”, vilket visar att Folkpartiet är ganska klart emot socialism och Fi, men dom visar inte varför feminism utan socialism är bra, i stället så kritiserar Folkpartiet Fi:s socialistiska lutningar. Det är en ideologisk argument, inte ett bevis-baserat argument.

Men det är inte bara Alliansen som slåss för sin ideologi, de rödgröna faller i samma fälla om och om igen. Miljöpartiet vägrar lyssna på forskning som visar att kärnkraft är säkrare än solkraft på grund av deras ideologi. Vänsterpartiet repeterar sitt ideologiska argument om “vinst i välfärden” och alliansens svar på det är sällan baserad på riktigt fakta.

Varje dag i tidningar och på tv så läser jag om dessa konstanta argument och det som upprör mig är att det finns lösningar till det! Vetenskapliga studier har gjorts på mycket av det som argumenteras, vinster i välfärden, kärnkraft, invandring och så vidare. Studierna finns, men politikerna vägrar lyssna på dem och i stället slåss för deras ideologi och parti.

Detta är inte hållbart. Vi behöver mer pragmatik, mindre ideologi. Politisk pragmatism är när man kollar på alla faktorer och tar det som är mest effektivt eller funkar bäst, oavsett ideologi. Det Sverige saknar är ordentlig politisk pragmatism, vi är ett av de mest avancerade länderna i världen, men ändå så gnäller vi på varandra när någon tänker annorlunda. Varför kan man inte bara kolla på studierna som har gjorts och ta det som är mest effektivt? Svaren finns, dom finns i de flera tusen sidor av vetenskapliga forskningar som har gjorts.

Det finns ett land i världen där politisk pragmatism är centralt i regeringen och det styrande partiet, och det är Singapore. Singapore har tredje högst BNP per capita och sedan självständighet 1964 har dom genomgått ett otroligt snabb ekonomisk och social utveckling som har resulterat i ett av de mest avancerade länderna i världen. Och vad är anledningen? Jo, det är det styrande partiet, the People’s Action Party. PAP följer politisk pragmatism och är obunden till ideologi, dom är flexibla och gör snabba ändringar när problem uppstår.

De har på demokratiskt sätt vunnit en majoritet varje val sedan självständighet med en väldigt stor andel. Singapore är ingen korrupt diktatur, det är en demokratiskt invald teknokrati som tar det som är effektivt helt enkelt och inte slösar tid och gnäller på ideologi.

Hade vi röstat in något liknande parti i Sverige hade vi nog kunna lösa de flesta problemen ganska snabbt och samtidigt förberett Sverige för framtiden genom att titta på lång sikt, inte på kort sikt där målet är att bli invald nästa val. Det är uppenbart att rationell politik baserad på fakta och bevis är vägen framåt, inte ideologi. 

Marcus Engvall

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela