Niclas Jonasson.
Niclas Jonasson. - Foto: Privat

"Vita antirasister är inte den mest utsatta gruppen – vi är normen"

"Vi måste kliva ner från vår piedestal. Låta någon annan göra sin röst hörd. Vi är inte den mest utsatta gruppen, vi sticker inte ut i samhället. Vi är normen", skriver Niclas Jonasson i en replik till Henrik Johansson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Röd opinionsbildare och debattör. En av grundarna till Inte rasist, men. Tidigare anställd hos SSU Bohuslän.

Följ på honom Twitter: @niclasjonasson 

Han bloggar här: niclasjonasson.blogspot.se 

REPLIK. Tyvärr leder politiskt engagemang många gånger till att en får motta våld och hot om våld. Det är en vedervärdig följd av att antidemokratiska rörelser växer fram. Nazisternas närvaro i Almedalen är ett exempel. Där en följd blev att många rasifierade och antirasister var rädda för att röra sig på Visbys gator.

När Henrik Johansson, facklig-politisk ombudsman hos Socialdemokraterna i Dalarna, skriver på Nyheter24 blir jag både uppgiven och ledsen: "(...) det här är en debattartikel om att vi inte ska förminska varandras upplevda och faktiska rädsla för att vinna billiga politiska poäng i debatter på bästa sändningstid (…)", skriver han.

Problemet är att Henrik Johansson själv gör samma sak. Han missuppfattar, med flit eller ej kan inte jag avgöra, citatet som utgör basen för debattartikeln och bygger sedan sitt resonemang på en felaktig grund.

Han citerar Ida Ali-Lindqvistledarskribent på Dalademokraten, från SVT Debatt under Almedalsveckan:"Ursäkta mig, men du (Uvell) är ju vit, du är man, du behöver kanske inte känna rädsla för att trampa hem här idag på samma sätt som du (Bali) kanske måste göra (...)"

Johansson bygger sin debattartikel på att Ali-Lindqvist sagt att vita män inte alls behöver känna sig oroliga, vilket han även skriver ut i sin artikel. Det är en direkt felaktighet. Det gör hon inte. Hon säger att en vit man inte behöver känna rädsla på _samma sätt_ som en rasifierad. Vilket hon har fullständigt rätt i.

Har jag känt mig orolig när jag har gått hem sent på fredag- eller lördagkvällar? Absolut. Men jag kan inte föreställa mig att min känsla av oro är densamma som den är för en rasifierad, eller en kvinna för den delen. En rasifierad kan inte dölja det som får människor att hata hen.

Men hatet mot vita antirasister finns också. Givetvis. Jag har upplevt det själv. Vilket är ett enormt demokratiskt problem, något som Henrik Johansson på ett exemplariskt sätt pekar på. Skillnaden finns i att vi kan faktiskt smälta in. När vi inte yttrar oss är vi vita män. Vi är normen.

Vi blir inte utsatta på grund av vår hudfärg. Vita män blir inte heller utsatta på grund av vårt kön. Därför måste vi stå tillbaka och ödmjukt lyssna på andras upplevelser. För vi kommer aldrig kunna föreställa oss hatet som riktas mot rasifierade, mot kvinnor eller QTBH-personer.

Vi måste kliva ner från vår piedestal. Låta någon annan göra sin röst hörd. Vi är inte den mest utsatta gruppen, vi sticker inte ut i samhället. Vi är normen.

.......

LÄS MER: "Fel att förringa det fascistiska våldet mot vita män och kvinnor" 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.