Amne Ali (S).
Amne Ali (S). - Foto: ERIK MŅRTENSSON / TT

"Nej, Israel har inte rätt att försvara sig"

Stefan Löfven har fått mycket intern kritik efter sitt Facebookinlägg om Israel-Palestina. "Med denna inställning kommer det aldrig att bli fred", skriver riksdagskandidaten Amne Ali (S).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om debattören

Amne Ali har tidigare varit ordförande för SSU Stockholm. I höst kandiderar hon till riksdagen och kommunfullmäktige.

Israel har rätt att försvara sig. Efter att ha släppt mer än ett ton sprängmedel per kvadratkilometer i Gaza närmar sig dödsantalet två hundra, flertalet är barn. Sjukhus, skolor och hjälporganisationer har inte heller varit undantag för Israels bomber. Men. Israel har rätt att försvara sig. Efter att dödsantalet på Israels sida ligger på noll, så kan man undra vad exakt 
det är de försvarar sig mot. 

De försvarar sig mot det området som i praktiken är ett av världens största utomhusfängelser. Ett område som är ett av världens mest tätbefolkade med noll utrymme för att fly eller skydda sig. Gazas gräns, Gazas luftrum och Gazas vatten kontrolleras och ockuperas nämligen av Israel, som nu skjuter på den befolkning de har låst in. Allt i brott mot den internationella lagen, men hey, Israel har ju rätt att försvara sig. 

Detta är vad majoriteten av världens ledare hävdar. Praktiskt taget inget uttalande om Israels offensiv mot Gaza görs utan att denna mening nämns först. Från Obama och Cameron till Carl Bildt och Stefan Löfven här hemma. Ansvarsbördan läggs i praktiken uteslutande på offret, precis som i ett vanligt våldtäktsmål. 

Med denna inställning kommer det aldrig att bli fred Israel eller Palestina. Faktum är att historien gång på gång upprepar sig och följer ett välkänt mönster. Israel inleder en offensiv på oklara grunder som dödar hundratals oskyldiga, FN står handfallna, USA däremot erbjuder sig att medla, fredsförhandlingar upptas, samtidigt som Israel råkar återuppta byggandet av illegala bosättningar och fredsförhandlingarna avbryts. Vanligtvis med en motivering om att Palestina inte vill erkänna den israeliska staten, och återigen läggs ansvarsbördan på palestinierna.

Vi behöver en brytning i detta mönster av maktutövande om det någonsin ska bli fred. Vi behöver att världens ledare slutar lägga ansvarsbördan på offret och vi behöver nya metoder. För drygt 20 år sedan var Sverige ett av de länder som gick längst fram i ledet i bojkotten av Apartheidstaten som då var Sydafrika. Idag är den staten Israel, och efter otaliga fredförhandlingar som rinner ut i sanden är en ekonomisk bojkott den enda vägen framåt. Men innan vi kan nå den lösningen måste Sveriges och världens ledare erkänna att Israel, i detta fall, inte har rätt att försvara sig.

Amne Ali (S)
Riksdagskandidat

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.