Ambjörn Hedblom, vice ordförande i Klassiskt liberala partiet.
Ambjörn Hedblom, vice ordförande i Klassiskt liberala partiet. - Foto: Simon Dahlström

"Är det inte dags att bemöta SD sakligt?"

"Om folk upplever att det finns problem, måste man också bemöta dessa problem", skriver Ambjörn Hedblom om Sverigedemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu har vi som svar på Sverigedemokraternas framgångar testat rasistanklagelser, att uppmärksamma skandaler och att störa deras möten i ett tiotal år. Sedan riksdagsvalet 2002 har de dubblat sin röstandel varenda gång och nu ser de ut att vara nära att göra det igen. Är det inte dags att testa en ny taktik?

Nej, jag har inte hittat ett nytt öknamn för Jimmie Åkesson, någon ny högt uppsatt sverigedemokrat som sagt massa dumheter eller grävt upp någon video där en sverigedemokrat beter sig som ett pucko. Det finns säkert, om man bara letar, men bör vi inte kunna konstatera att den strategin inte har någon effekt? Det sägs att en definition av galenskap är att upprepa samma handlingsätt men förvänta sig nya resultat. Givet att vi fortsätter med den strategi som vi haft hittills och att SD fortsätter att dubbla har de egen majoritet någon gång i mitten av 2020-talet. 

Det tog Englands premiärminister David Cameron åtta år att gå ifrån att kalla UKIP för ”fruitcakes, loonies and closet racists” till att förlora ett EU-val till partiet. Det finns något att lära där, det går inte att bemöta missnöjespartier som fått fart genom förolämpningar och one-liners. Om folk upplever att det finns problem, måste man också bemöta dessa problem.

Det upplevda problemet Sverigedemokraterna pekar på är invandringen. Forskning har på senare tid visat att finns det problem med att få in invandrare på arbetsmarknaden och att våra riksdagspolitiker erbjuder fel lösningar på dessa. Riksdagspartierna pratar om att minska utlandsföddas utanförskap genom att bekämpa främlingsfientlighet och att öka utbildningsnivåer. Detta är säkert bra, men de OECD-länder som lyckas dåligt med att få in invandrare på arbetsmarknaden är de som har omfattande kollektivavtal och sociala skyddsnät. 

För att nå en bättre integration och minska utanförskapet är det inte i första hand utbildning och prat om främlingsfientlighet som behövs, det är i stället en liberalare arbetsmarknad. För att få integrationen att fungerar bättre och frånta Sverigedemokraterna problemformuleringsprivilegiet så är det dags att på allvar förbättra invandrares möjligheter på arbetsmarknaden. Fackens makt bör minskas, reglerna på arbetsmarknaden lättas upp och alla människor som kommer hit bör automatiskt få tillstånd att arbeta. Vidare bör alla som försörjt sig själva under en tid, säg något år, och inte begått några allvarliga brott automatiskt erbjudas medborgarskap. Arbetskraftsinvandringen bör både av principiella skäl och för att underlätta integrationen vara helt fri. 

Det ska vara enkelt att få jobb, enkelt att byta jobb och myndigheters inblandning ska hållas till ett absolut minimum. Desto snabbare detta sker och invandrares situation på arbetsmarknaden därmed blir bättre desto lättare blir det också att visa att invandrare faktiskt är en fantastisk resurs snarare än en belastning. Jag tror att detta är ett mycket bättre sätt att bemöta Sverigedemokraterna.

Ambjörn Hedblom, vice ordförande för Klassiskt liberala partiet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.